Τοπικά

Πόσοι σταυροί μπαίνουν σε Περιφέρειες, Δήμους, Κοινότητες

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε τρεις κάλπες μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: περιφέρειες, δήμους, κοινότητες.

Το περιθώριο που έχει ο ψηφοφόρος να σταυροδοτήσει υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κυμαίνεται κυρίως με βάση τον αριθμό εδρών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα πράγματα είναι απλά στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο πολίτης θα ψηφίσει υποψηφίους μόνο από την περιφερειακή του ενότητα (π.χ. δημότης του Δήμου Αθηναίων, ψηφίζει για τον Κεντρικό Τομέα Αττικής).

Δύο εκδοχές υπάρχουν για τους δήμους:

α) Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια (π.χ. Δήμος Νέας Σμύρνης). Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έως και τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

β) Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. Δήμος Αργιθέας, που έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες: πρώην Δήμοι Αργιθέας και Αχελώου και πρώην κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας). Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό: 1) σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί, 2) σε έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Τη δεύτερη Κυριακή, όπου οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό και ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

Τέλος, όσον αφορά τις κοινότητες, οι πολίτες μπορούν να σταυροδοτήσουν έως δύο υποψηφίους συμβούλους για συμβούλια άνω των 300 κατοίκων. Για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως έναν μόνο σταυρό, υπέρ του υποψηφίου προέδρου της προτίμησής του.

Σταυροί προτίμησης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αριθμός εδρών                            Μέγιστος αριθμός
εκλογικής περιφέρειας              επιτρεπόμενων σταυρών
(περιφερειακής ενότητας)

1-3                                                  1
4-7                                                 2
8-12                                               3
13 και άνω                                   4

ΔΗΜΟΙ

Α. Μία ενιαία
εκλογική περιφέρεια                3

Β. Περισσότερες από μία
εκλογικές περιφέρειες
1-3                                                1+1
3 και άνω                                    3+1

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ανω των 300 κατοίκων           2 (για συμβούλους)
Κάτω των 300 κατοίκων         1 (για πρόεδρο)