Τοπικά

Ο Πρόεδρος της κoινότητας και ο ρόλος του- Οι προτάσεις της παράταξης του Σπύρου Μυλωνά

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Τον θεσμικό ρόλο των προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αναδεικνύει η παράταξη “Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα” του Σπύρου Μυλωνά,  αναλύοντας διεξοδικά τις θέσεις του για το πως πρέπει να λειτουργήσουν τα συμβούλια από την επομένη των εκλογών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων διαδραματίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο στην καθημερινότητα των δημοτών. Είναι οι επικεφαλής τους και οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους συντοπίτες τους και  τα προβλήματά τους.

Ο θεσμικός του ρόλος είναι κρίσιμος για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για την επίλυση των προβλημάτων τους, την ανάπτυξη και την ευημερία των χωριών μας!

Ποια είναι η αλήθεια σήμερα ως προς αντιμετώπιση τους από τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή;

Δυστυχώς και ο θεσμός του Προέδρου είναι ένα ακόμα δείγμα μιας αναχρονιστικής, παλαιοκομματικής και πολλές φορές αντιδημοκρατικής πολιτικής και συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής. Πλήθος παραδειγμάτων αποδεικνύουν την ζοφερή αυτή πραγματικότητα!

Πρόεδροι που η δημοτική αρχή τους έχει κατατάξει σε «δικούς μας και αντιπάλους»  ανάλογα με ποια παράταξη εκλέχτηκαν.

Πρόεδροι οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής των κατοίκων της κοινότητάς τους, γιατί ο Δήμαρχος τους πήρε την σφραγίδα της, με σκοπό να υποχρεώσει τον δημότη να παρουσιαστεί στο Δημαρχείο, την πηγή κάθε εξουσίας, για να επιλύσει το πιο απλό θέμα που τον απασχολεί αλλά και να βεβαιώσει την πίστη του στον νοικοκύρη Δήμαρχο!

Πρόεδροι που η δημοτική αρχή τους έχει μετατρέψει σε εργολάβους, προμηθευτές, υπάλληλους και ρουσφετολόγους του Δήμου μετατρέποντας την εκλογή τους και την εμπιστοσύνη των συγχωριανών τους σε προσωπική τους ευκαιρία για λίγα Ευρώ ανάγοντας τον θεσμό του Προέδρου σε υπηρέτη της δημοτικής αρχής!

Πρόεδροι λιβανιστήρια του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής που διαλαλούν διατεταγμένα το ανύπαρκτο έργο της  με αντάλλαγμα την εμφάνισή τους σε ακριβοπληρωμένα από το Δημοτικό ταμείο δημοσιεύματα!

Πρόεδροι που πρέπει να ζητιανεύουν για το αυτονόητο όπως η αλλαγή των κομμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού, το κόψιμο των χόρτων, η επισκευή των βλαβών ύδρευσης, η αποκομιδή των απορριμμάτων κλπ, αλλά και που υποχρεώνονται όταν αυτά επιλύονται να ευχαριστούν δημόσια την Δημοτική Αρχή γιατί έκανε το αυτονόητο και την δουλειά για την όποια έχει εκλεγεί.

Απέναντι σε αυτό τον ξεπεσμό, που αποτελεί συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής για  δημιουργία αδύναμων, καθυποταγμένων και πλήρως ελεγχόμενων Προέδρων υπάρχουν οι Πρόεδροι που με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη και στον θεσμό που υπηρετούν αγωνίζονται ανιδιοτελώς για το καλό της κοινότητας τους!

Πρόεδροι που με έκπληξη και εν άγνοια τους κατ’ επανάληψη και παρά τις συνεχείς  διαμαρτυρίες τους  διαπιστώνουν στα χωριά τους την ύπαρξη μηχανημάτων του δήμου με δραγουμάνους Αντιδήμαρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο μεγάλης κοινότητας του δήμου, ακόμα και απλούς πολίτες να εκτελούν εργασίες ρουσφέτια σε φίλους,  κουμπάρους και γνωστούς, ισοπεδώνοντας τους ως προσωπικότητες και ως θεσμούς, καταπατώντας βάναυσα την έννοια της εκφρασμένης δημοκρατικής βούλησης των δημοτών,  της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας γενικότερα!

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η απαξίωση του θεσμού του Προέδρου, των αιρετών και της πολιτικής και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητας από υποχρέωση του δήμου να καθίσταται προϊόν συναλλαγής και επιβολής της άποψης της δημοτικής αρχής!

Όλη αυτή η κατάσταση αποστρέφει τον δημότη από τα κοινά, καταστρέφει τις έννοιες του προγραμματισμού, της προτεραιότητας και της θεσμικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των κοινοτήτων αλλά αποτελεί και μαχαιριά στην δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση αφού ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος από θεσμό της δημοκρατίας παγιδεύεται σε μια αντιδημοκρατική και αναποτελεσματική για τον τόπο του λειτουργία!

Ο συνδυασμός μας, ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ πιστός και με σεβασμό στον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Κοινότητας ως κεντρικού παράγοντα  επιτυχίας στο έργο της κοινότητας αλλά και του δήμου, παρουσιάζει το περίγραμμα των θέσεων μας για τον Πρόεδρο της Κοινότητας με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού, την επιτυχία στον ρόλο του και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στον τόπο του.

Με την εκλογή μας άμεσα και από την πρώτη στιγμή θα εφαρμόσουμε τα εξής:

  1. Σεβασμός, στήριξη και συνεργασία με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων ανεξαρτήτως με ποιο συνδυασμό εκλέχθηκαν.
  2. Χορήγηση σφραγίδας και του δικαιώματος του γνήσιου της υπογραφής σε όλους τους Προέδρους για να εξυπηρετείται όσο γίνεται περισσότερο και καλύτερα ο δημότης στον τόπο κατοικίας του, αλλά και ως ένδειξη τιμής και εμπιστοσύνης στους Προέδρους και την επιλογή των κατοίκων των κοινοτήτων.
  3. Χορήγηση της παγίας προκαταβολής όπως ο νόμος ορίζει, αλλά και με ιεράρχηση των αναγκών και των προβλημάτων της κάθε κοινότητας, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.
  4. Κατανομή των πόρων του τεχνικού προγράμματος του δήμου ανά Τοπική Κοινότητα με κύρια κριτήρια τον πληθυσμό, την έκταση και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας.
  5. Εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων στην κοινότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της και όπως αυτές έχουν ιεραρχηθεί μετά από απόφαση του συμβουλίου της κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου της.
  6. Εργασίες χωρίς ενημέρωση και γνώση του Προέδρου από τον αρμόδιο ανά τομέα Αντιδήμαρχο και έξω από τον προγραμματισμό της κοινότητας δεν θα εκτελούνται.
  7. Αποκέντρωση δραστηριοτήτων με την χρήση της τεχνολογίας και ενδυνάμωση του ρόλου του Προέδρου με εκπαίδευση για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στον τόπο κατοικίας του.
  8. Καθορισμός τακτικής ημερομηνίας συνεδρίασης των Προέδρων των Κοινοτήτων ανά Δημοτική Ενότητα με την παρουσία του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και όλων των αρμοδίων ανά τομέα του Δήμου.
  9. Γενικές συνελεύσεις των κατοίκων των χωριών για την από κοινού λήψη αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν την κάθε κοινότητα, αλλά και για την καλύτερη επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες.

Τα παραπάνω σημεία αποτελούν το πλαίσιο των αρχών και των θέσεων μας για την λειτουργία μας ως αυριανή δημοτική αρχή όλων των Δυμαίων αλλά και για την στήριξη των Προέδρων των Κοινοτήτων και του έργου τους”.