Τοπικά

H καθημερινότητα και η ανάπτυξη βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξης “Όραμα για τη Δυτ. Αχαΐα”

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός της για την καθημερινότητα και την ανάπτυξη παρουσίασε η παράταξη “Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα” με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Μυλωνά.

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται πως “Η εκπόνηση και παρουσίαση του προγράμματος μας έχει στόχο την επικοινωνία μας με τον δημότη του δήμου της Δυτικής Αχαΐας και την ενημέρωσή του για το πως βλέπουμε εμείς, οι άνθρωποι του συνδυασμού «ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ», το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Ποιές κατά την άποψή μας είναι οι προτεραιότητες, ποιές οι κατευθύνσεις και ποιές οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε ο δημότης να απολαμβάνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στον τόπο του, έχοντας επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας που σήμερα τον ταλαιπωρούν. Παράλληλα δε εκμεταλλευόμενοι τα φυσικά πλεονεκτήματα μας να κάνουμε κτήμα μας την αειφόρο ανάπτυξη η οποία θα φέρει πλούτο, θέσεις εργασίας και ευμάρεια στον τόπο μας.

Αρκετά από τα θέματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα μας δεν είναι κατά κύριο λόγο αντικείμενα του δήμου. Όμως πιστεύουμε ότι ο Δήμος με την επίλυση των βασικών θεμάτων που σήμερα απασχολούν τον δημότη προσφέρει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα δε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, το παραγωγικό μας δυναμικό αλλά και τον λαό της Δυτικής Αχαΐας μπορούμε να συστήσουμε ένα πόλο διεκδίκησης και πίεσης που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε στόχους και όπου ο Δήμος θα παίζει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο.

Μέσα από το πρόγραμμα μας στοχεύονται δυο κατηγορίες θεμάτων. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται προς αντιμετώπιση θέματα της καθημερινότητας του δημότη, (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ανακύκλωση, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη, πολιτισμός, αθλητισμός, παιδεία, υγεία, αδέσποτα κλπ) και στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται θέματα υποδομών και ανάπτυξης. Και τα δυο αυτά κεφαλαία είναι εξίσου σημαντικά αφού στο πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται τα βασικά και στοιχειώδη θέματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, ενώ στο δεύτερο η προσπάθεια έγκειται στην δημιουργία μιας ταυτότητας για την περιοχή μας, ενός ισχυρού brand name, πόλου ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας.

Μεγάλες αντιστάσεις στην πορεία αυτή είναι οι ξεπερασμένες νοοτροπίες, οι πελατειακές πολιτικές, η κάκιστη οικονομική κατάσταση τόσο του δήμου όσο και της ΔΕΥΑΔ, ο λαϊκισμός, η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, η ικανότητα σύλληψης, οργάνωσης και η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο και βέβαια γενικότερων θεμάτων όπως οι περιορισμένες κρατικές επιχορηγήσεις, η δαιδαλώδης νομοθεσία, η γραφειοκρατία κλπ.

Στρατηγικά μας πλεονεκτήματα

Ο τόπος της Δυτικής Αχαΐας είναι ένας προικισμένος τόπος! Σε όλη του την επικράτεια υπάρχουν πλήθος δυνατοτήτων που διαχειριζόμενες ανάλογα μπορούν να γίνουν πηγές πλούτου. Η Δυτική Αχαΐα διαθέτει αεροδρόμιο, παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς, το μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς, τον αλιευτικό πλούτο του Πατραϊκού, του Ιονίου και του Βιβαριού του Πάππα. Διαθέτει μια πανάρχαια ιστορία και εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους, έναν εύφορο κάμπο, όμορφο ορεινό όγκο με ξεχωριστά χωριά, ένα ισχυρό παραγωγικό ιστό, ΒΙΠΕ, μοναδική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Απέχει περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την πόλη της Πάτρας και ενενήντα χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία. Θα αποκτήσει σε λίγο προαστιακό και έχει ένα αξιόλογο οδικό δίκτυο. Έχει το προνόμιο οι θάλασσες της να είναι ήπιες και όμορφες σε σχέση με αυτές περί την Πάτρα και αποτελεί έναν τόπο που θα μπορούσε υπό ορισμένες προϋποθέσεις να γίνει ο προορισμός, ειδικότερα το καλοκαίρι, των χιλιάδων κατοίκων της.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά! Με ποιό τρόπο θα μπορέσουν να γίνουν παράγοντες ανάπτυξης και πλούτου για τους κατοίκους της Δυτικής Αχαΐας. Σε αυτό τον προβληματισμό ο Δήμος καλείται να παίξει έναν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο, αντί του να ασχολείται με πρακτικές που καθηλώνουν τον δημότη στην οπισθοδρόμηση και μαραζώνουν τον τόπο μας!

Εμείς οι άνθρωποι του συνδυασμού «ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ» πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει ένα δρόμο! Την φυγή προ τα εμπρός! Δεν αξίζει στον τόπο μας η μετριότητα, η ανικανότητα, η φαυλότητα, η διαπλοκή, το ρουσφέτι και η ιδιοτέλεια. Ο δρόμος είναι ένας! Η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ανάπτυξη! Για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε και να θέτουμε στην κρίση των δημοτών το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα» που δρομολογεί την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και απαντά στην πρόκληση για την ανάπτυξη της περιοχής μας!”.