Τοπικά

“Στάχτη” 1.500 στρέμματα- “Καμπανάκι” από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγρότοποι Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε ανακοίνωση του, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά αναφέρει ότι κάηκαν πάνω από 1.500 στρέμματα, χαλεπίου πεύκης και τονίζει ότι σημειώθηκε μεγάλη οικολογική καταστροφή στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα.

Παράλληλα ο Φορέας σημειώνει: «Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξη του με πλήρη ή μερική εξαφάνιση. Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί μηχανισμό επιτήρησης από την ελληνική πολιτεία ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνης του. Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων».

Πλέον στο χώρο της Στροφυλιάς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, ωστόσο, στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις.