Τοπικά

Aπεργούν σήμερα οι διανομείς φαγητού και στην Αχαΐα προτείτοντας… συνταγή!

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μια ακόμη δυναμική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα στις 11 Απριλίου.

Οι διανομείς/delivery, εξωτερικοί και courier – που έχουν ενεργοποιηθεί συνδικαλιστικά τους τελευταίους μήνες και κυρίως το χειμώνα όταν την περίοδο του έντονου κρύου ζητούσαν από τους πελάτες των εστιατορίων να μην παραγγέλνουν για να μην βγαίνουν οι συνάδελφοί τους στο δρόμο, υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες – διεκδικούν εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα με τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα ντελίβερι της Αχαϊας θα πραγματοποιήσουν μοτοπορεία αντίστοιχα με συναδέλφους τους σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ενόψει της κινητοποίησής τους μάλιστα, έχουν ετοιμάσει και διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο εκτός από τα αιτήματά τους, δίνουν και μια εύκολη και φθηνή συνταγή για μια μακαρονάδα την οποία προτρέπουν το κοινό να φτιάξει την ημέρα της απεργίας, αντί να παραγγείλει φαγητό…

Αναλυτικά οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν «τα παπιά με τα παιδιά» ή μας φέρονται λες και είμαστε «τα παιδιά για τα θελήματα». Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του «Δεν πληρώνω». Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες).

Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα διανομέων Πάτρας επισημαίνεται:

Η επιτροπή μας έθεσε στο τραπέζι με σαφήνεια και αυστηρότητα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ειδικότητα μας και γενικά τον κλάδο μας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1) Τα εργατικά δυστυχήματα/δολοφονίες: οι εργοδότες δεν τηρούν κανόνες και μετρά υγιεινής και ασφάλειας ούτε την πρόσφατη εγκύκλιο. Απαιτήσαμε να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα μας ( μηχανάκι, εξοπλισμό, βενζίνη, ΜΑΠ κτλ).

2) Απαιτούμε εκτεταμένους έλεγχους από τον ΕΦΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, πρόστιμα ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης για παραβίαση της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και της εγκυκλίου από τους εργοδότες.

3) Για τα περιστατικά βίας και ποινικοποίησης των διεκδικήσεων μας.Απαιτούμε άμεσες αποφάσεις και παραδειγματικές τιμωρίες.

4) Για την κλαδική σύμβαση εργασίας που αφόρα τους διανομείς αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου μας. Απαιτούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και νομοθετικές αλλαγές ώστε να κηρυχτεί άμεσα υποχρεωτική.

Ο ΓΓ του υπ. Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο εντός του Απριλίου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και θα αποσαφηνίζει τις ασάφειες της εγκυκλίου, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες χωρίς όμως να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες δράσεις.