Τοπικά

Aναθέσεις στο Δήμο Δυτ. Αχαΐας σε συγγενείς αποκαλύπτει η “Διαύγεια” σύμφωνα με τη “ΓΝΩΜΗ”

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για  τις αναθέσεις στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε συγγενικά πρόσωπα στελεχών της δημοτικής Αρχής δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “ΓΝΩΜΗ” Πατρών.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα που υπογράφει ο  δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, αναφέρεται πως:

“Τι συμβαίνει με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Δυτικής Αχαίας; Αληθεύουν οι φήμες που αναφέρουν ότι το δημοτικό ταμείο χρησιμοποιείται κατά κόρον, όχι μόνο για την τακτοποίηση ημετέρων αλλά ακόμα και για την κατάρτιση του συνδυασμού του νυν δημάρχου;

Στις εκλογές συνηθίζονται οι υπερβολές αλλά από τη δημοσιογραφική έρευνα στη «Διαύγεια» προέκυψαν στοιχεία που προκαλούν ορισμένα ερωτηματικά. Με βάση τις αναρτημένες αποφάσεις του Δήμου στο σύστημα «Διαύγεια» προέκυψαν τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις που έχουν ως εξής:

-Αντιδήμαρχος αναθέτει σε συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού, τουλάχιστον τέσσερις δουλειές του Δήμου, πάντα με απ’ ευθείας αναθέσεις, συνολικής αξίας 44.500 ευρώ. Η περίπτωση αυτή ακόμα κι αν δεν εγείρει ζήτημα νομιμότητας, οπωσδήποτε θέτει θέμα οικογενειοκρατίας και προφανούς εύνοιας.

-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, έχει πάρει, οπωσδήποτε, δύο δουλειές του Δήμου, επίσης με απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 22.500 ευρώ. Εδώ υπάρχει και ζήτημα νομιμότητας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν κώλυμα εκλογιμότητας, «όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως».

-Ο Δήμαρχος  αναθέτει απ’ ευθείας έργο αξίας 15.000 ευρώ σε εργολάβο. Λίγο καιρό μετά συγγενικό πρόσωπο  του εν λόγω εργολάβου συμμετέχει ως υποψήφια στο συνδυασμό του. Μήτε κι εδώ υπάρχει θέμα νομιμότητας;

-Ο Δήμαρχος αναθέτει τουλάχιστον δύο δουλειές, και πάλι με απ’ ευθείας ανάθεση, αξίας 19.700 ευρώ, σε συγγενικό πρόσωπο, άλλου υποψηφίου με το συνδυασμό του. Ούτε κι εδώ υπάρχει θέμα νομιμότητας, αλλά όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, προκαλούνται υποθέσεις και συσχετισμοί που δεν περιποιούν πολιτική τιμή στους εμπλεκομένους.

Η «Γνώμη» απευθύνθηκε, χωρίς επιτυχία, στο Δήμαρχο τόσο με προσπάθειες άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του όσο και και την αποστολή mail στο γραφείο του, προκειμένου να φιλοξενήσει τις απαντήσεις του για την πληρότητα του σχετικού ρεπορτάζ. Εάν και εφόσον αυτές προκύψουν, θα φιλοξενηθούν”.