Τοπικά

Κουτρουμάνης: Βαδίζουμε μάλλον προς πρόωρες εθνικές εκλογές

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης κυριακάτικης εφημερίδας «Realnews»…

…αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη και των εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, φοβούμενοι εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Οι ξένοι παράγοντες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θεωρούν ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει ως αποτέλεσμα το «φρενάρισμα» των μεταρρυθμίσεων που έχουν για την κυβέρνηση πολιτικό κόστος, αλλά και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις, εάν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Σήμερα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια σκληρής λιτότητας, υπερφορολόγησης των πάντων, επιβολής δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, μείωσης των συντάξεων, σωρείας κατασχέσεων, αμέτρητων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και φτωχοποίησης της κοινωνίας μας, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Έχοντας ο κ. Τσίπρας διατελέσει πρωθυπουργός επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, επειδή πλέον δε πείθει το αφήγημα της υποσχεσεολογίας που ακολούθησε το 2014 όταν ήταν στην αντιπολίτευση, από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «εμείς θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές», μέχρι και το «go back κυρία Μέρκελ», με στόχο να απαλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ακολουθεί μια άλλη τακτική, την πολιτική της παροχολογίας.

Με μεγάλη ευκολία ψηφίζει στο κοινοβούλιο φιλολαϊκά μέτρα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν θα είναι αυτός που θα τα υλοποιήσει, αλλά η επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής έχουμε σωρεία προσλήψεων στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ θεσμοθετούνται νομοσχέδια που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική που ακολούθησε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αντιγράφοντάς τα αποσπασματικά από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Όπως, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, αλλά και οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και στα μερίσματα.

Παράλληλα, αφήνει για ουσιαστική επίλυση στην επόμενη κυβέρνηση, μέτρα που θα τού προκαλέσουν πολιτικό κόστος, για τα οποία ωστόσο έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές. Όπως για παράδειγμα η ρύθμιση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και οι αναπόφευκτες πλέον κατασχέσεις μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, που ο ίδιος νομοθέτησε.

Τέλος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, τόσο στις κάλπες των Ευρωεκλογών, όσο και σ’ αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί συντριπτικές ήττες και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει ως κυβέρνηση την επομένη αυτών των εκλογών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και παρά το ότι ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε να εξαντλήσει την τετραετία, είναι εξαιρετικά πιθανό να αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα την ίδια ημερομηνία των Ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας ενδεχομένως να εκτονωθεί στην ευρωκάλπη.