Τοπικά

Τσιγκρής: «Η επιβίωση της πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου καθίσταται πλέον αδύνατη …»

Με αφορμή την δυσβάσταχτη αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής και την απαξίωση του αγροτικού εισοδήματος, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της παραγωγικής του διαδικασίας, όπως:

· Το κόστος της αγροτικής παραγωγής, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

· Την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, που δεν έχει προηγούμενο.

· Τις αυξήσεις στα καύσιμα, που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

· Τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, που έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

· Τη μείωση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, που καθιστά την επιβίωση του μέσου αγρότη σχεδόν αδύνατη.

Στα παραπάνω καυτά προβλήματα του αγροτικού κόσμου καλείται να δώσει άμεσα λύση η κυβέρνηση.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ασφαλή διέξοδο για τη χώρα, με την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης.

Αναγκαία προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη, καθώς και η συμμετοχή και αξιοποίηση δημιουργικών ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.

Η αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του είναι βασικές προϋποθέσεις για να καταστούν βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην πατρίδα μας.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων αυτών βασίζεται κατ’ αρχήν στην υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος (λάδι, κρασί, ζωοτροφές, κρέας, εσπεριδοειδή και χυμός πορτοκαλιού), και σε επιμέρους καλές πρακτικές που αποτελούν την ειδοποιό διαφορά στο τελικό τους προϊόν.

Οι καλές πρακτικές σχετίζονται με:

1. τη ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου, ολοκληρωμένης ή βιολογικής παραγωγής, για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας,

2. την αξιοποίηση τοπικών ενδημικών ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή οίνου, αντίστοιχων ποιοτικών χαρακτηριστικών,

3. την εφαρμογή καινοτόμων πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς κόστος αδειοδότησης,

4. την αξιοποίηση τεχνογνωσίας στη χυμοποίηση πορτοκαλιών, για την εξάλειψη του παράγοντα πίκρισης του χυμού.

Η γνώση που γεννά την καινοτομία απουσιάζει σήμερα από τις κρατικές προτεραιότητες, λόγω εγγενών αδυναμιών.

Είναι, πλέον, απαραίτητο να επενδύσουμε στη γεωργική εκπαίδευση, προτάσσοντας την αναγκαιότητα της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα.

Το αξίζουν οι Έλληνες αγρότες και μπορούμε να τα καταφέρουμε…».

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Δυτική Αχαΐα: Δύο νεκροί στην άσφαλτο τον Απριλίο- 2.102 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

Συνελήφθη άνδρας στο Λάππα μετά από καταγγελία της ανήλικης κόρης του, ότι την χτύπησε

Συνελήφθη χθες το βράδυ ένας άνδρας, έπειτα από ενημέρωση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Χαμόγελου του Παιδιού.… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουνίου

Ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστές τις επίσημες ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουνίου. Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

Πώς θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

Την Δευτέρα 13 Μαΐου οι μαθητές του Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα έχουν ουσιαστικά… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας της χρονιάς – Μέχρι και 39 βαθμούς οι θερμοκρασίες

Κλέαρχος Μαρουσάκης, Γιάννης Καλλιάνος και windy συμφωνούν ότι μετά την κακοκαιρία που χτυπάει σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, έρχεται κύμα… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι

Αν και άρρωστη, η Mαρίνα Σάττι κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό της Eurovision και να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του… Διάβασε περισσότερα

10 Μαΐου 2024

This website uses cookies.