Ελλάδα

Με 151 ψήφους έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses lawmakers during a parliamentary session before a confidence vote in Athens, Greece, January 16, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με 151 ψήφους έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από άγρια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα επιμένουν να μιλούν για κυβέρνηση-κουρελού.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Κατά την την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν και οι 6 «πρόθυμοι» προερχόμενοι από άλλα κόμματα. Ειδικότερα με επιστολική ψήφο είπε «ναι» η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Κατά ψήφισαν 148 βουλευτές – σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή. Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «όχι» ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από την κυβερνητική πτέρυγα και τον πρωθυπουργό.

Πώς ψήφισαν οι Αχαιοί βουλευτές

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, ενώ “κατά” ψήφισαν οι, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσωνας Φωτήλας από τη Ν.Δ., Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος, Νίκος Νικολόπουλος.

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα

«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της Ελλάδας των πολλών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με το που ανέβηκε στο βήμα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού αλλά και των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου για τις μετεγγραφές βουλευτών.

«Τα όσα διαδραματίζονται εδώ από χθες επιβεβαιώνουν πλήρως την αρχική μου εκτίμηση. Δεν είναι μια κανονική συνεδρίαση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας για έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό ο οποίος έχει 3 στόχους:

  • να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμη ο κ. Τσίπρας στην εξουσία
  • να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία Πρεσπών
  • να κρατηθεί στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ