Τοπικά

Από τη Δυτική Αχαΐα συνεχίζει ο Άγγελος Τσιγκρής το οδοιπορικό του κατά της σχολικής βίας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (τ. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Άγγελος Τσιγκρής…

…-που ερεύνησε σε βάθος και ανέδειξε το πρόβλημα της σχολικής βίας στη χώρα μας- θα μιλήσει το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και ώρα 7 μμ, στο Χαϊκάλι Πατρών (Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου), με θέμα: “Η σχολική βία και ο εκφοβισμός ως συνέπειες της παθολογίας στην οικογένεια”.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του οικείου πολιτιστικού συλλόγου και της τοπικής εκκλησίας.

Με αφορμή την ομιλία του αυτή, ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας, απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.”