Τοπικά

Κάτω Αχαΐα – Τι συμβαίνει με το Θεοδώρειο Ίδρυμα ;

Θεοδωρειου Ιδρύματος , Θεοδώρειο Ίδρυμα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σκιές ; σχετικά με τη δημοπρασία στο Θεοδώρειο Ίδρυμα , αλλά και με την πρόθεση και διάθεση εξεύρεση λύσης και εκμετάλλευσης του ακίνητου που να καλύπτει τις ανάγκες όλων και να κινείται σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας. Να θυμίσουμε τη σημαντικότητα καθώς τα χρήματα από την εκμετάλλευση του ακινήτου θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του Ι.Ν Αγίου Ιωάννου.

Οι αναρτήσεις 

Η αρχική ανάρτηση έγινε στη σχετική σελίδα του υπουργείο στις 5 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία δημοπρασίας σύμφωνα με την διακήρυξη είναι σε 2 μήνες από την ανάρτηση στη σελίδα του Υπουργείου. Στη Σελίδα της τοπικής εκκλησίας timiosprodromos.com αναρτήθηκε με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση και μία μέρα μετά (29-11-2018) τη γενική συνέλευση του εμπορικού Συλλόγου που αναφέρθηκε ότι αποτελεί και μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία ο σκοπός της εκμετάλλευσής. Σύμπτωση;

Η συνάντηση με το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας

Να σημειωθεί ότι περιπου δέκα ημέρες πριν στη συνάντηση του ΔΣ εμπορικού συλλόγου με το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας , ο Δήμαρχος κ. Νικολάου ενημέρωσε το ΔΣ ότι η προκήρυξη ΔΕΝ έχει δημοσιευθεί.

Η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο 

Κατά την πρώτη Διακήρυξη Δημοπράτησης τον Ιούνιο 2018 , έγινε πρόταση από το Διονύση Γκοτσούλια και τον Τάκη Κουνάβη , ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο , ώστε ο χώρος αυτός να απαλλοτριωθεί στο ύψους της αντικειμενικής αξίας (186.000 ευρώ) και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 300.000 ευρώ, να το καταβάλει ο δήμος μας σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος αυτός σύμφωνα με κοινή συνεννόηση προσδιορίζεται περίπου στον ενάμιση χρόνο , πολύ νωρίτερα από τα 3 χρόνια εξόφλησης που προβλέπει σήμερα η διακήρυξη. Το εν λόγο σχέδιο ήταν απολύτως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο , αλλα δεν έτυχε αποδοχής μέχρι στιγμής.

Τι αναφέρει ο Τάκης Κουνάβης για το ζήτημα

Σχετικά με την 3η Διακήρυξη Εκποίησης Ακινήτου Του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Θεοδώρειον Ιατρείον ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας Αχαΐας, Ιατρείον Σώματος και Ψυχής» και έτσι όπως αυτή δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ενορίας του του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (28/11/2018)

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες της Κάτω Αχαΐας και το Χριστεπώνυμο πλήθος της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, πολιούχου της πόλης μας, οφείλω να κοινοποιήσω τα εξής:

1. Αγωνία διακατέχει όλους τους ενορίτες της πόλης μας για την έκβαση της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού και πολιούχου της πόλης μας, Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ο οποίος καταστράφηκε από τον σεισμό του 2008 που έπληξε την πόλη μας και κατεδαφίστηκε. Παράλληλα όλοι μας κατανοούμε και είμαστε αρωγοί στην Ιερά Μητρόπολη και στις προσπάθειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου, προκειμένου η αποπεράτωση του ιερού ναού μας επιτέλους να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε η πόλη μας να αποκτήσει ξανά τον μητροπολιτικό ιερό ναό της.

2. Η Εκκλησία μας με αγωνιώδη προσπάθεια εργάζεται σε καιρούς πολύ δύσκολους οικονομικά για τον τόπο μας και τους πιστούς, ώστε οι εργασίες αποπεράτωσης να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει προχωρήσει και στην εκποίηση οικοπέδου συνολικής επιφανείας πεντακοσίων οκτώ και πενήντα τριών (508,53) τ.μ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

3. Κατά την 1η Διακήρυξη, και συγκεκριμένα στις 15/6/2018, κατόπιν κοινού αιτήματος εμού προσωπικά και του επικεφαλής της μειμείζο αντιπολίτευσης και τέως δημάρχου Δύμης κ.Διονυσίου Γκοτσούλια, έγινε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστου Νικολάου, παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων κ. Αθανασίου Ραυτακόπουλου, του πρόεδρου του Δημοτικού συμβούλιου κ. Ηλία Καραμπελιά, του πρωτοπρεσβύτερου κ. Απόστολου Δημητρόπουλου και του μέλους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλου.

4. Έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τις εργασίες αποπεράτωσης του ιερού ναού. Εκ μέρους μας κατατέθηκε πρόταση με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης του εν λόγο οικοπέδου και αφού γίνει και σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να υποβάλει σχετικό αίτημα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Πράσινο Ταμείο, ώστε ο χώρος αυτός να απαλλοτριωθεί έναντι του τιμήματος της αντικειμενικής αξίας του με τα χρήματα του Πράσινου ταμείου, ύψους περίπου 185.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, έως τα 300.000 ευρώ, να το καταβάλει ο δήμος μας σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η Εκκλησία μας να εξασφαλίσει το οικονομικό τίμημα εκείνο που ζητείται από την παραπάνω εκποίηση, προκειμένου η αποπεράτωση του ναού να προχωρήσει. Το οικόπεδο δε, προτείναμε να προοριστεί για κοινόχρηστη χρήση του χαρακτήρα της οποίας θα αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο στην εν λόγω συνεδρίαση. Η συζήτηση έκλεισε με τη δέσμευση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, να μας ενημερώσει στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα αν μπορεί νομικά να σταματήσει η διαδικασία προκήρυξης της εκποίησης. Έκτοτε ουδεμία ενημέρωση υπήρξε.

5. Με βάση τα παραπάνω και μετά την δημοσίευση της 3ης διακήρυξης στις 28/11/2018 , πιστεύω πως είναι εφικτό να υπάρξει λύση έστω και τώρα κατά την οποία και η αποπεράτωση του ναού μας θα διευκολύνει και ένας χώρος ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, θα περιέλθει προς κοινόχρηστη χρήση.

Για το λόγο αυτό, κατανοώντας την αγωνία της Εκκλησίας μας, των χιλιάδων πιστών της περιοχής μας αλλά και τις ανάγκες της πόλης μας, όπως εκφράζονται από τους πολίτες και τον Εμπορικό Σύλλογο Δύμης, ζητώ να έρθει το θέμα αυτό άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναζητηθούν, με τη συμμετοχή και των φορέων της πόλης μας, λύσεις επωφελείς για το παρόν και το μέλλον.

Οφείλουμε απέναντι στις παραδόσεις μας, στους θεσμούς μας και στα παιδιά μας, να παραδώσουμε μια πόλη άξια να τη ζήσουν και με τον μητροπολιτικό ναό μας αποπερατωμένο.