Τοπικά

Ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας για τους ξυλοκόπους του Μετοχίου

 
 
 
 
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Κάτω Αχαΐας, σύσκεψη για το εκκρεμές θέμα της υλοτόμησης στο Δάσος της Στροφυλιάς και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, φέτος, σε μόνιμους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, εξαιτίας της μη έκδοσης αδειών για κοπή ξύλων, προς οικιακή χρήση, ενόψει του Χειμώνα.

Μετά από πρόταση – πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμαρχος,   συμμετείχαν, στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους θιγόμενους δημότες, ανταποκρίθηκαν σε αυτή, ο Διευθυντής Δασών Αχαΐας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Δασάρχης Πατρών κ. Σταύρος Βαρβατσούλης, ο προϊστ. Δασονομείου Κ.Αχαΐας κ. Κωνσταντίνος Μπεζεριάνος και ο κ. Βασίλης Ντεμίρης υπηρεσιακό στέλεχος του Δασονομείου, αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής, στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και η πολιτευτής Αχαΐας Ν.Δ κ. Έλενα Κονιδάρη – Αντωνοπούλου που επέδειξε ενδιαφέρον για το αίτημα των συντοπιτών της.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η οποία έγινε σε κλίμα συνεργασίας και  συναίνεσης, αποφασίστηκε:

–              Με δεδομένο ότι τα ξύλα είναι λίγα φέτος, λόγω έλλειψης κακοκαιρίας και κατά συνέπεια δεν μπορούν κα καλύψουν το σύνολο των ενδιαφερομένων πολιτών, οι 400 περίπου αιτήσεις ξυλοκόπων, θα εξεταστούν μία προς μία (βάσει εγκυκλίου), για να επιλεγεί η προμήθεια ανά οικογένεια.

–              Έκδοση βεβαίωσης, από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με την  οποία  θα πιστοποιείται, ότι οι δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι, σε Μετόχι, Λάππα και Βουπράσιο. Αιτήσεις εκτός Τ.Κ Μετοχίου δεν θα γίνουν δεκτές, όπως ο νόμος άλλωστε ορίζει.

–              Σύσταση Επιτροπής, αποτελούμενη από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας – τον Πρόεδρο της Τ.Κ Μετοχίου και Κατοίκων (σε συνεργασία με το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας) για την εξέταση αιτημάτων, των  νόμιμων και μόνο δικαιούχων.

–              Άρση της απαγορευτικής απόφασης του Δασάρχη Πατρών – όπως αυτή έχει σήμερα – για την υλοτόμηση στο Δάσος της Στροφυλιάς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυστηρά.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, με αφορμή την πιο πάνω συμφωνία, όλων των εμπλεκομένων πλευρών, δήλωσε σχετικά:

«Η εξαρχής πρωτοβουλία μας, ως δημοτική Αρχή, σε συνεργασία πάντα με το Δ/ντη Δασών Αχαΐας και το Δασαρχείο Πατρών, για εξέταση του προβλήματος, μέσα από διάλογο, με σύνεση και διάθεση συνεργασίας όλων, είχε επιτυχή έκβαση. Κατανοήσαμε τις ανάγκες των δημοτών μας στην Τ.Κ Μετοχίου, για την επικείμενη δύσκολη χειμερινή περίοδο και θα αποδώσουμε – νόμιμα πάνω απ’ όλα – σε οικονομικά αδύναμες, ευάλωτες και ευπαθείς  οικογένειες, το δικαίωμα να ζεσταθούν.»