Τοπικά

Β.Γκοτσόπουλος: Ζήτησε από το Υπουργείο αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Βασίλης Γκοτσόπουλος , Βασίλειο Γκοτσόπουλο , Βασίλη Γκοτσόπουλου
 
 
 
 
Με επιστολή μου ζήτησα την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Το κείμενο της επιστολής αυτής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το βασικό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του Δήμου Δυτικής Αχαϊας προέρχεται κατά βάση από την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Οι εξελίξεις ωστόσο στην φετινή παραγωγή δεν είναι θετικές, ούτε ευχάριστες.

Ως Έλληνας Πολίτης αλλά κυρίως ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των συνδημοτών και εκφραστής της τοπικής μας κοινωνίας έχω υποχρέωση και καθήκον να απευθυνθώ σε σας και να σας ενημερώσω για το πρόβλημα τονίζοντας σας ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε απόγνωση και προσβλέπει στην βοήθεια και αρωγή σας.

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου στο οποίο είστε επικεφαλής πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές διότι σε διαφορετική περίπτωση το 2019 που σε λίγες εβδομάδες έρχεται θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το τόπο μας τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ανάγκη αλλά και χρειάζονται την άμεση υποστήριξη της πολιτείας για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα όταν οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τη ζημιά που έχει προκύψει.

Την φετινή χρονιά είχαμε πολλά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια. Διαπιστώθηκαν προσβολές τόσο από το μύκητα γλοιοσπόριο, όσο και από το δάκο της ελιάς, επίσης καταλυτική για την μείωση της παραγωγής στην περιοχή μας ήταν και η παρουσία του κυκλώνα “Ζορμπά” στα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι στην περιοχή μας οι δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τα φαινόμενα αυτά ξεπέρασαν τις 3.400.

Φυσική εξέλιξη όλων αυτών των φαινομένων είναι το παραγόμενο ελαιόλαδο να παρουσιάζει θεαματική μείωση ποσότητας, αλλά και να είναι και πολύ υποβαθμισμένης ποιότητας. Η υποβαθμισμένη ποιότητα οφείλεται στην αυξημένη οξύτητά του που ξεκινάει από 1,5 βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και τους 3 βαθμούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του που σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει το όριο της πλήρους οικονομικής καταστροφής για τους ελαιοπαραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βλέπει να μειώνεται το εισόδημά της σε ποσοστό ανώτερο του 70% σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, με συνέπεια να μην υπάρχει κίνητρο, αλλά ούτε η οικονομική δυνατότητα ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται η εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας με αεροψεκασμούς, επίσης να εφαρμόζεται η χρήση GPS στη παρακολούθηση των ψεκασμών και επιπλέον να δίνονται έγκαιρα συμβουλές στους παραγωγούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου της ελιάς.

Ενώ τέλος, ζητάμε την άμεση αποζημίωση των παραγωγών μέσα από ειδικά προγράμματα, για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα αίτια που αναφέραμε πιο πάνω, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους με ότι αυτό συνεπάγεται.