Τοπικά

Δυτική Ελλάδα: Μπορεί να «πετάξει» με μικρά αεροδρόμια

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Δυτική Ελλάδα…

…στον τομέα της γενικής αεροπορίας (αεροτουρισμός, αεραθλητισμός), ανέδειξε το 13ο συνέδριο «Αερομεταφορές – παρόν και μέλλον», που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η Δυτική Ελλάδα, διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό αεροπορικών εγκαταστάσεων, όχι όμως ένα αμιγώς πολιτικό – διεθνές αεροδρόμιο, που θα λειτουργεί ως πύλη από και προς το εξωτερικό, για επιβάτες και εμπορεύματα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, είναι η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει φέτος για θέσεις αεροσκαφών τσάρτερ στο αεροδρόμιο Αράξου, το οποίο θα σπάσει κάθε ρεκόρ ακόμα και προ κρίσης, με πάνω από 200.000 μετακινήσεις επιβατών, από 35 διαφορετικούς προορισμούς.

Αυτό όμως που αναδείχθηκε περισσότερο, ήταν η αδυναμία των τοπικών φορέων να αξιοποιήσουν τα μικρά αεροδρόμια της περιοχής, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων γενικής αεροπορίας.

Ο προέδρος της iforce Communications Φωκίων Ζαϊμης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχουν μικρά και εγκαταλειμμένα αεροδρόμια όπως του Αγρινίου και του Επιταλίου, για την εκμετάλλευση ενός «παρθένου» εδάφους, με τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Στο συνέδριο μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το αεροδρόμιο Αράξου. Η αύξηση σε κίνηση αεροσκαφών φτάνει το 34% και επιβατών το 45%. Ο κ. Τσουκαλάς, τόνισε ότι ο Άραξος, μπορεί να καλύψει ακόμα και ανάγκες γειτονικών τουριστικών προορισμών, όπως της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις του Ιωάννη Συριόπουλου, αστυνομικού υποδιευθυντή και προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιπταμένων Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίων Υπηρεσιών και του Αλέξανδρου Τσακτάνη, διευθύνοντος συμβούλου της Clobal Aviation.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στις τεράστιες ευκαιρίες που εμφανίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης επαγγελματιών χειριστών αεροσκαφών στην Ελλάδα, έναν τομέα όπου η Δυτική Ελλάδα, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί με το αεροδρόμιο Επιταλίου, αν αποκτούσε πάλι άδεια λειτουργίας.

πηγή pelop.gr , Σωτήρης Παπανδρέου