Τοπικά

Ανακοίνωση του συλλόγου “Πείρος” για τον βιολογικό καθαρισμό

 
 
 
 

«Χθες (29 10 2018) ο σύλλογος μας παρέλαβε το έγγραφο από την αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όπου έχουν μετρήσεις από το βιολογικό καθαρισμό και μιλάει για τους τρεις αγωγούς και τον παντοροϊκό αγωγό  όπου καταλήγει στον ποταμό Πείρο.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό βλέπουμε ότι η πρώτη δειγματοληψία που έγινε 19 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι η μέτρηση αυτή  δεν είχε καλά αποτελέσματα και τα στοιχεία που βλέπουμε και πολλές παραμέτρους του βιολογικού ήταν εκτός ορίων   ιδιαίτερα το άζωτο. Η δεύτερη δειγματοληψία που έγινε  7 Οκτωβρίου 2018 δείχνει καλύτερα ποιοτικά στοιχεία και πολύ καλύτερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας. Ακόμα αναφέρονται παραλείψεις που υπάρχουν αλλά και διορθώσεις που έγιναν για την λειτουργία του βιολογικού.

Τώρα στο άλλο σοβαρό θέμα του αγωγού είπαν ότι έγινε καταγραφή του παντοροϊκού στα 80 μέτρα για να διαπιστώσουν τι υπάρχει και η υπηρεσία  αυτή αναμένει τις προτάσεις και τις εξηγήσεις και τις διαπιστώσεις από πλευράς ΔΕΥΑΔ,  για την λειτουργία του βιολογικού αλλά και για τον παντοροϊκό.

Εμείς σαν σύλλογος καλούμε την ΔΕΥΑΔ να συνεχίσει όπως λέει το έγγραφο να γίνεται η αποκάλυψη του αγωγού και τι προβλήματα υπάρχουν και όχι μόνο στα 80 μέτρα.

Όλοι οι αγωγοί να καταλήγουν στην είσοδο του βιολογικού, εμείς δεν θέλουμε επιβάρυνση από τα όμβρια της Αχαγιάς και πιθανόν από αστοχίες και παράνομες αποχετεύσεις να πέφτουν στο παντοροϊκό και μετά στο ποτάμι μας και στην θάλασσα μας. Καλούμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να μην πέφτει κανένας αγωγός στο ποτάμι γιατί δυστυχώς οι κακοτεχνίες, οι παραλήψεις ή και οι πράξεις ασυνειδήτων έδειξαν ότι κάποιοι μας επιβαρύνουν με το να πετάνε τα λύματα σε αυτόν τον αγωγό. Η ΔΕΥΑΔ ακόμη να ενημερώσει τον κόσμο και την υπηρεσία περιβάλλοντος, τι βρήκανε, πόσες παράνομες συνδέσεις και ποσό θα συνεχίσουν ακόμα.

Να ψάχνουν;  αν ακόμα ψάχνουν και αν θα υπάρχει χρηματοδότηση για αλλαγή αυτού του αγωγού που πρέπει να γίνει.

Τέλος για τον βιολογικό καθαρισμό θέλουμε να λειτουργεί σωστά, συνεχώς, και όχι κατά διαστήματα, έγιναν βέβαια κάποιες βελτιώσεις αλλά περιμένουμε ο βιολογικός να λειτουργεί σωστά, συνεχώς και όχι κατά διαστήματα να παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα.

Εμείς σαν σύλλογος Πείρος προασπίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και δεν θα ανεχθούμε ούτε το χειμώνα αλλά ούτε και το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε πάλι θέματα με βιολογικό και παντοροϊκό.  Έχουμε δηλώσει, αν ξανά έχουμε θέματα με τον βιολογικό, όπως τον προηγούμενο Ιούλιο, θα κινηθούμε νομικά κατά της διοίκησης της ΔΕΥΑΔ.

Όλοι πιστεύω θέλουμε καθαρό ποταμό, καθαρές θάλασσες και για αυτό πρέπει ότι γίνεται να γίνεται σοβαρά, με πρόγραμμα και όχι κάτω από πίεση γεγονότων . Εμείς θέλουμε να φύγει ο παντοροϊκός. Η Δημοτική Αρχή να βρει τρόπο και χρηματοδότηση  και να λειτουργεί ο βιολογικός μας. Ο Αλισσαίων Πείρος είναι παντού και παρακολουθεί και θα παρέμβει. Και όπως λέει τα θετικά θα λέει και τα αρνητικά, αλλά το περσινό καλοκαίρι θα κάνουμε τα πάντα, όσο περνάει από το χέρι μας, να μην το ξαναζήσουμε.»

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                           Η γραμματέας

Μπαρμπούνης Δημήτριος                                  Κοτσίρη Αργυρή