Τοπικά

Βασίλης Φερτάκης – Ο πρόεδρος Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων μιλά στο westcity.gr

Βασίλης Φερτάκης
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στο “westcity” μίλησε ο πρόεδρος Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Βασίλης Φερτάκης. Ο κ. Φερτάκης περίγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα με αφορμή την αντιπυρική περίοδο.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου (31 Οκτωβρίου). Πως ξεκίνησε;

Βασίλης Φερτάκης : Προμηνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη αντιπυρική περίοδος λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ήδη και πριν την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου είχαμε μία αυξημένη συχνότητα και επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στην περιφέρειά μας .(π.χ Ν. Ηλείας) . Το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη, για τα οποία διεκδικούμε λύσεις πιέζοντας σε όλα τα επίπεδα την εκάστοτε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία .

Περιγράψτε μας τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων;

Βασίλης Φερτάκης : Tα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες της συνδικαλιστικής μας δικαιοδοσίας είναι τα κάτωθι :

– Έλλειψη Μονίμου Πυροσβεστικού Προσωπικού :

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι δύο από τις πιο επικίνδυνες περιφέρειες σε πανελλαδικό επίπεδο σε δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία παρελθόντων ετών. Δυστυχώς η κατανομή της οργανικής δύναμης αυτών των Περιφερειών, και όχι μόνο, είναι πολύ παλιά (δηλαδή απαρχαιωμένη) και δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα σημερινά δεδομένα της κάθε περιοχής και στις σημερινές επιχειρησιακές ανάγκες.

Παρ’ όλα αυτά, και με αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα κατανομής της οργανικής δύναμης του μονίμου προσωπικού, ο Νομός Αχαΐας παρουσιάζει αυτή τη στιγμή εβδομή-ντα (70) κενά σε μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Κενά, επίσης, παρου-σιάζουν και οι υπόλοιποι Νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Θα πρέπει λοιπόν, εν’ όψει και των τακτικών μεταθέσεων μονίμου προσωπικού για τις οποίες συνεδριάζει το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα και με το ΠΔ 170/1996 , να καλύψει στο σύνολό τους τα κενά των Πυροσβεστικών Υπηρε-σιών των εν λόγω Περιφερειών. Βασική προϋπόθεση είναι οι μεταθέσεις αυτές να εκτελεστούν άμεσα, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου, και όχι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου (τέλη Οκτωβρίου).

– Ελλείψεις – Παλαιότητα – Αντικατάσταση Πυροσβεστικών Οχημάτων , Ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας :

• Πυροσβεστικά Οχήματα:

Μεγάλος αριθμός οχημάτων είναι σε μεγάλη ηλικία και καλούνται να επιχειρήσουν σε δύσκολες συνθήκες. Τα οχήματα αυτά απαιτούν μεγάλο κόστος για τη συντήρησή τους και στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των προϋπολογισμών σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας σχετικά με τους προμηθευτές και τα συνεργεία συνθέτουν μία πολύ δύσκολη εικόνα.

• Ελαστικά οχημάτων :

Και σε αυτό το θέμα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με την παλαιότητα, την φθορά αλλά και την αντικατάσταση των ελαστικών .

• Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός :

Και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα . Σημαντικός αριθμός του υλικοτεχνικού εξοπλισμού έπρεπε να έχει ανανεωθεί ή αντικατασταθεί .

• Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ):

Μπορεί , ύστερα από τεράστια προσπάθεια, να μας δόθηκαν πριν από λίγο καιρό δύο στολές εργασίας.  (Γιατί είχαν να μας δοθούν από το έτος 2008 αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα ). Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα , όπως για παράδειγμα στα κράνη αλλά και στα υποδήματα (μπότες – άρβυλα), για τα οποία δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι Συνάδελφοι αγοράζουν μπότες ή άρβυλα με δικά τους χρήματα .

– Πολυδιάσπαση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος:

Το Πυροσβεστικό προσωπικό διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες : Μόνιμοι , Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικοί . Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικοί Πυροσβέστες απασχολούνται με συγκεκριμένο αριθμό νυχτερινών ωρών , αργιών αλλά και συγκεκριμένο αριθμό εκτός έδρας μετακινήσεων , τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη των τρεχουσών επιχειρησιακών αναγκών. Γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα κατά την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο (έτους 2017).

Η πρότασή μας σε αυτό το σημείο είναι η ενίσχυση των συγκεκριμένων κονδυλίων , διότι σε κάθε περίπτωση επιβαρύνεται περαιτέρω το ήδη λιγοστό και καταπονημένο επιχειρησιακά , σε μέγιστο βαθμό , μόνιμο Πυροσβεστικό προσωπικό. Τέλος η πολυδιάσπαση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος δημιουργεί προβλήματα – κωλύματα στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της κάθε Υπηρεσίας .

Ως συμπέρασμα τι θα μας λέγατε κ. Φερτάκη;

Βασίλης Φερτάκης : Το μόνο που θα αναδειχθεί για μία ακόμα φορά, όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, είναι το φιλότιμο , η υπερπροσπάθεια και ο υψηλός επαγγελματισμός των Πυροσβεστών προκειμένου να σωθεί επιχειρησιακά η κατάσταση.