Τοπικά

Γιώργος Μαυραγάνης: “Προχωράμε για το όραμα “Νέα Αχαϊα”

τμήματος δημοσιογραφίας
 
 
 
 
Πίστη στο όραμα “Νέα Αχαϊα” το μήνυμα του Γιώργου Μαυραγάνη…

“Η Αχαΐα, μετά τη μεταπολίτευση, έχασε πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κατοίκων της. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθημερινά. Υψηλή ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στον τουρισμό, υποβάθμιση της πολιτιστικής ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν, προβληματικός πρωτογενής τομέας, ανεκμετάλλευτο λιμάνι, μεταναστευτικό πρόβλημα, έλλειψη μεγάλων επενδύσεων, επιχειρήσεις που πλήττονται από τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, περιορισμός της κατανάλωσης, ανεπαρκής διαχείριση των απορριμμάτων και των περιβαλλοντικών θεμάτων, πανεπιστήμιο που δεν έχει ενσωματωθεί, όπως σε άλλες πόλεις, με την τοπική κοινωνία.

Δεν έχει σημασία, σήμερα, να αναλωθούμε, συζητώντας σχετικά με το τι έφταιξε και χάθηκαν οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Πόσω δε μάλλον, στα τελευταία τέσσερα χρόνια απόλυτης απραξίας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, κατά κοινή ομολογία, δεν ενδιαφέρθηκε για τον νομό μας.

Είναι η ώρα, όμως, να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία για την περιοχή μας. Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται όραμα, στρατηγική και συστράτευση όλων μας στον αγώνα για τη Νέα Αχαΐα.

Πιο αναλυτικά, σε κάθε τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αχαΐας, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος, για την επίτευξη του οποίου θα αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δυνατότητες και θα ελαχιστοποιούνται τα μειονεκτήματα.

Στον τομέα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας, απαιτείται αφενός ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής για τη χώρα και αφετέρου η προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επενδύσεις στον νομό μας, που θα δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Και πραγματικά, υπάρχουν τομείς, που μπορούν να δώσουν αυτό το ζητούμενο.

Επιπλέον, η μακρά παράδοση της Πάτρας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, μέσω του μοντέλου συνεργασίας Πανεπιστημίου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να κάνει την περιοχή ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο, που θα απορροφήσει εξειδικευμένους επιστήμονες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ, η ευχερής πρόσβαση στο λιμάνι και η διευκόλυνση εγκατάστασης επενδύσεων έντασης εργασίας, μετά από επαφές με υποψήφιους επενδυτές, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του νομού.

Επίσης, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού ως πύλης εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών για τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, καθώς και η λειτουργία του ως συμπληρωματικού λιμανιού του Πειραιά, για containers μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης, θα δώσουν ζωή και θέσεις εργασίας στο λιμάνι.

Ο ιστορικός και θρησκευτικός τουρισμός, μαζί με την αξιοποίηση των πανέμορφων παραλιών και ορεινών περιοχών, τα θεματικά πάρκα, η μαρίνα σκαφών αναψυχής, η προσέλκυση της κρουαζιέρας, η προώθηση του διεθνούς αυτοκινητοδρομίου, η βελτίωση – αξιοποίηση του αεροδρομίου του Αράξου, η πολιτιστική αναμόρφωση μέσω θεματικών φεστιβάλ, το θέατρο και το καρναβάλι αποτελούν επιπλέον τομείς, που μπορούν να καταστήσουν την Αχαΐα έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, που θα προσελκύσει επενδύσεις σε ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας.

Τέλος, η επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων πρωτογενούς τομέα, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για τις ακτές και τη διαχείριση των απορριμμάτων, η αύξηση επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και η εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελούν επιπλέον τομείς, που μπορούν να κινητοποιήσουν την οικονομία του νομού και να αυξήσουν την προσφορά εργασίας.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας και θα δώσουν ανακούφιση, ελπίδα και αξιοπρέπεια στους πολίτες που υποφέρουν από την ανεργία και την ανασφάλεια για το μέλλον τους. Αυτό είναι το όραμα της Νέας Αχαΐας.

Για να το πετύχουμε, πρέπει τοπικοί θεσμικοί φορείς, πολιτικοί, επιχειρηματίες και πολίτες να συμπράξουμε προς μια κοινή κατεύθυνση και να δώσουμε μαζί τη μάχη στα κέντρα των αποφάσεων με όλες μας τις δυνάμεις και με συνεχείς παρεμβάσεις.

Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, αλλάζοντας την Ελλάδα προς το καλύτερο, μετά τις εκλογές, με το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμά, μπορούμε να αλλάξουμε τον νομό μας.

Πιστεύω ολόψυχα στο όραμα της Νέας Αχαΐας και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε πράξη με τη Νέα Δημοκρατία.”