Τοπικά

Η Κοινοτοπία για το φράγμα Πείρου – Παράπειρου

φράγμα Πείρου - Παράπειρου
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Οι οργανώσεις – μέλη του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας…

…υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου του φράγματος Πείρου-Παραπείρου για την μακροχρόνια υδροδοτική ασφάλεια των Δήμων Πάτρας, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας. Επιπλέον, σημειώνουν και τις ευκαιρίες αύξησης της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής του, μια και θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη με δίπλα της δασικά τοπία και δύο αρχαιολογικούς χώρους στη Χαλανδρίτσα και ένα στη Μιτόπολη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Ανησυχούμε για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ολοκλήρωση του έργου, που όπως επίσημα χείλη έχουν επανειλημμένα αναφέρει βρίσκεται, για χρόνια όμως χωρίς πρόοδο, σε επίπεδο περαίωσης πλέον του 95%, καθώς και για την αδυναμία να συμφωνηθεί ένα σχήμα διοίκησης του έργου εν λειτουργία.

Για το πρώτο ζήτημα (της ολοκλήρωσης) που αφορά και την επαναχάραξη κατασκευή νέας οδικής διέλευση από την περιοχή του έργου, με δεδομένο ότι η οδός που διέρχεται από τη στέψη του φράγματος είναι ανεπαρκής σε χαρακτηριστικά, αναμένουμε την εκτέλεση του έργου εντός του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, στο οποίο έχει ενταχθεί.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της επί χρόνια έλλειψης προσέγγισης απόψεων για το Σχήμα Διοίκησης, εκτιμούμε ότι ο Δήμος Πατρέων, ως μακράν μεγαλύτερος χρήστης και, επίσης, κάτοχος μια έμπειρης ΔΕΥΑΠ με 120.000 καταναλωτές, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη να μετακινηθεί από άκαμπτες απόψεις που έχει εκφράσει για καθαρά κρατικό φορέa διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρα στις αρχές Φεβρουαρίου, στην Πάτρα, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση, στην ανάγκη, θα δώσει λύση νομοθετώντας Σχήμα με συμμετοχή των άλλων δύο Δήμων και της Περιφέρειας, μια τέτοια όμως εξέλιξη δεν είναι ούτε η καλύτερη ούτε η πλέον λειτουργική οδός.

Η άριστη επιλογή είναι Διαδημοτικό Σχήμα ΚΑΙ με συμμετοχή του Δήμου Πατρέων με την ΔΕΥΑΠ να έχει τον κύριο ρόλο στην καθημερινή διοίκηση, και βεβαίως, δεν έχει καμιά σχέση με ιδιωτικοποίηση.

Εφόσον γίνει σαφές ότι το κεντρικό κράτος θα έχει την οικονομική ευθύνη της συντήρησης του φράγματος ως έργου και το Διαδημοτικό Σχήμα τη λειτουργία και τη συντήρηση μόνο του δικτύου μεταφοράς του νερού, πιστεύουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ορθότερη λύση και καλούμε όλους, περιλαμβανομένου του Δήμου Πατρέων, να αναλάβουν πλήρως και αμέσως τις ευθύνες τους.

Δεν είναι επιτρεπτό να μας χαρίζουν γάιδαρο και να τον κοιτάμε, επ’ αόριστον, στα δόντια.