Τα Νέα της Αγοράς Τα νέα των Επιχειρήσεων

Τι ισχύει για τις Ασφαλιστικές Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α.

ΕΦΚΑ , Ασφαλιστικές Εισφορές
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας ενημερώνει :

Ασφαλιστικές Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. για Ο.Ε. – Ε.Ε. – Ε.Π.Ε.

1. Οι εταίροι των Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 39.
2. Εάν οι εταίροι των Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., ασκούν καθήκοντα διαχείρισης χωρίς αμοιβή αλλά λαμβάνουν αναλογία επί των κερδών και μερίσματα, καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39.
3. Εάν οι εταίροι των Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., ασκούν καθήκοντα διαχείρισης με αμοιβή, καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 για την αμοιβή.
4. Εάν στις Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., έχει οριστεί διαχειριστής τρίτο πρόσωπο (όχι εταίρος) και λαμβάνει αμοιβή, καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 για την αμοιβή.
5. Το κατώτερο όριο μηνιαίων αποδοχών (586,08 ή 510,95) όπως επίσης και το ανώτερο όριο ισχύει και για την αμοιβή των διαχειριστών.
6. Εάν εταίρος ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ είναι και διαχειριστής και λαμβάνει αμοιβή διαχείρισης τότε ασφαλίζεται βάσει του άρθρου 38 για την αμοιβή διαχείρισης που λαμβάνει και βάσει του άρθρου 39 για τα κέρδη η τα μερίσματα που λαμβάνει.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται από 1/6/2018

Ασφαλιστικές Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. για Ι.Κ.Ε.

1. Οι εταίροι Ι.Κ.Ε. δεν ασφαλίζονται
2. Ο/οι εταίρος/οι ΙΚΕ που έχουν ορισθεί διαχειριστές στην ΙΚΕ, ως διαχειριστές έχουν υποχρέωση ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 39 για το εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι από το εισόδημα που προκύπτει από την σχέση του εταίρου (μέρισμα).
3. Εάν ορισθεί διαχειριστής ΙΚΕ τρίτο πρόσωπο έχει υποχρέωση ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 39 από την άσκηση της διαχείρισης.
4. Μοναδικός εταίρος ΙΚΕ που είναι και διαχειριστής ΙΚΕ έχει υποχρέωση ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 39 και καταβάλει εισφορές από την άθροιση του εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση των δύο δραστηριοτήτων / ιδιοτήτων (μέρισμα και αμοιβή διαχειριστή)

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται από 1/6/2018

Ασφαλιστικές Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. για ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

1. Όσοι έχουν τουριστικά καταλύματα με ειδικό σήμα λειτουργίας ΕΟΤ έως 5 δωμάτια από 1/1/2017 ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 39.
2. Όσοι όμως εκτός από τουριστικά καταλύματα ασκούν και αγροτική δραστηριότητα (πρώην ΟΓΑ), τότε για το σύνολο του εισοδήματος τους (αγροτικά και τουριστικά καταλύματα) καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 40.
3. Όσοι είναι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωμάτια και παράλληλα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και καταβάλλουν εισφορές για το σύνολο του εισοδήματος τους (αγροτικά και τουριστικά καταλύματα) σύμφωνα με το άρθρο 40.

Ασφαλιστικές Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. για ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Όσοι είναι μισθωτοί ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση και συγχρόνως έχουν αγροτικό εισόδημα, εμπίπτουν στις διατάξεις της παράλληλης ασφάλισης για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Θα καταβάλλουν εισφορές για το ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση όπως προβλέπεται από το άρθρο 39 και για το αγροτικό εισόδημα θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του άρθρου 40 μόνο όταν το αγροτικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 4.923,12 €.