Τοπικά

Η Αναστασία Τογιοπούλου μιλά στο westcity

Αναστασία Τογιοπούλου
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η βοηθός Περιφερειάρχη και υπεύθυνη σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων ,  Αναστασία Τογιοπούλου , μίλησε στο «westcity» για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για το πρόσφατο Συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

Ποια τα βασικά αποτελέσματα, κατά τη γνώμη σας, από το πρόσφατο Συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ;

Άνθρακες η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια του Υπουργείου Εσωτερικών για την βελτίωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Αυτό πιστεύω ότι είναι η διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών των κοινών Γενικών Συνελεύσεων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα.

Απ΄ όσα επιλεκτικά και προφορικά μόνο γνωστοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών στο συνέδριο διαπιστώθηκε ότι με την επιχειρούμενη τροποποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν προωθείται καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Επιδιώκεται κυρίως αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.

Σε ο,τι αφορά τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, δεν προωθείται το πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών για ενίσχυση της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης γι΄ αυτό και το ψήφισμα του συνεδρίου ήταν στο σύνολο του αντίθετο με τις υπουργικές εξαγγελίες. Μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου θα κληθούν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, να πάρουν θέση και θα πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο κοινό Συνέδριο Δήμων και Περιφερειών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαστίζεται από την ανεργία. Ποιος ο σχεδιασμός σας και τι βήματα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή της;

Η Πάτρα αρχικά δέχθηκε τα πρώτα πλήγματα όταν έκλεισαν τα μεγάλα εργοστάσια στην παραλιακή της ζώνη στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια το μοντέλο της χώρας έγινε λιγότερο παραγωγικό και αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση εκτόξευσε την ανεργία στην Περιφέρεια μας στα ύψη. Πρέπει να προσδιορίσουμε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα του κράτους που με εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο οφείλει να χαράξει στρατηγικές για τη μείωση της.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκουμε μέσα από τη διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων να δώσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα δώσουν θέσεις εργασίας. Ήδη υλοποιούνται προγράμματα για την επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα στήριξης της έξυπνης εξειδίκευσης που αναφέρονται σε νέους αποφοίτους του πανεπιστημίου και ετοιμάζουμε την πρόσκληση για τις επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Διεκδικούμε την ένταξη των περιφερειών στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τα άτομα άνω των 55 ετών στα οποία οι δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας είναι περιορισμένες και πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής μας σε αυτό. Θέλουμε να ανοίγουμε δρόμους σε αυτούς που πραγματικά δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Περιφέρειας μας.

Τα μέτρα λιτότητας και η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο της οικονομικής ύφεσης επιδείνωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα να απασχολεί ιδιαίτερα το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ποια η θέση σας επ’ αυτού και ποιος ο στόχος σας ως βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων;

Η μείωση του ατομικού εισοδήματος είναι βέβαιο ότι δημιουργεί αποκλεισμούς. Και όσο τα οικονομικά δεδομένα δεν αλλάζουν ο αποκλεισμός αυξάνεται.

Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού. Γι΄ αυτό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτούμε τη λειτουργία δομών που σκοπό έχουν αφενός να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης των ατόμων που βιώνουν τη φτώχεια όπως είναι τα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους, το Πρόγραμμα Στεγάζω τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία αφετέρου να καλύψουν ανάγκες ψυχοσωματικής υποστήριξης όπως είναι οι δομές για άτομα με αναπηρία, για κακοποιημένες γυναίκες , τα κέντρα στήριξης ρομά, τα κέντρα στήριξης ηλικιωμένων.

Επιδιώκουμε μέσα από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να απαλύνουμε τον πόνο και να βοηθούμε τους πολίτες να σταθούν όρθιοι με αξιοπρεπείς.

Μιλήστε μου σχετικά με τα Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ποιος ο στόχος τους;

Τα Κέντρα Κοινότητας συστάθηκαν για να γίνουν σε κάθε Δήμο το τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται σε κάθε περιοχή. Όλοι όσοι ζουν σε κάθε Δήμο και κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι αντιμετωπίζοντες φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά κ.λπ. μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί.

Στα Κέντρα κοινότητας παρέχεται πληροφόρηση ή και παραπομπή για προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης τοπικά, περιφερειακά ή εθνικά, η υποστήριξη των πολιτών για ένταξη σε αυτά η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε δομές και υπηρεσίες στα όρια του Δήμου. Παρέχονται επίσης γενική συμβουλευτική υποστήριξη για επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες και πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις επιμορφωτικού, επικοινωνιακού και κοινωνικού περιεχομένου για ενεργοποίηση των πολιτών, την κοινωνική ένταξη ειδικών κατηγοριών πληθυσμού αλλά και δράσεις ενημέρωσης για θέματα νομικού χαρακτήρα.

Τα Κέντρα Κοινότητας αισιοδοξούν να γίνουν η «Ομπρέλα» εξυπηρέτησης των αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 19 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο και απασχολούνται σε αυτά πάνω από 90 άτομα έχουν δε αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες. Προσωπικά πιστεύω ότι τα Κέντρα Κοινότητας είναι από τις Δομές που είναι απαραίτητες στους πολίτες.