Event

Στην Πάτρα ο Θάνος Μικρούτσικος για μια μοναδική συναυλία!

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι σε τραγούδια του μεγάλου συνθέτη

Η Πάτρα παίρνει τη «σκυτάλη» των συναυλιών που δίνει φέτος ο Θάνος Μικρούτσικος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» στις 20.00.

Ο Θ. Μικρούτσικος, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη,με τις συναυλίες αυτές, πραγματοποιούν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι σε τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Τραγούδια που εμψυχώνουν, τραγούδια που συντροφεύουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις πολιτικές συγκεντρώσεις. Αλλά και τραγούδια που γεμίζουν τις πιο προσωπικές μας στιγμές. Τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους.

Στο Α’ μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Θα ακουστούν τα τραγούδια του Μαγιακόφσκι, του ποιητή της Οκτωβριανής Επανάστασης: «Προανάκρουσμα», «Μ’ όλη μου τη φωνή», «Το ποίημα του Οκτώβρη», «Ξελάσπωσε το μέλλον», που ερμήνευσε πρώτη η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. Ακολουθεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται ολόκληρο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια σε αυτές τις συναυλίες του ΚΚΕ. Τα ποιήματα αυτά τα έγραψε ο Γ. Ρίτσος το 1949 στο Δ’ Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων στη Μακρόνησο και μέσα από αυτό το έργο, ο αναγνώστης, ο ακροατής μπορεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, να κατανοήσει τις λέξεις: Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Μακρονήσου. Εκεί που, όπως λέει ο ποιητής, μάχονταν μεταξύ τους «από τη μια μεριά η θέληση να κρατηθείς όρθιος, να κρατηθείς γερός, μέσα δηλαδή να μη λυγίσεις, κι από την άλλη μεριά έχεις να αντιμετωπίσεις τον πόνο, το φόβο…».

Στο Β’ μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Η τρίτη συναυλία θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00.

Η πρώτη συναυλία δόθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, στο κατάμεστο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.