Τοπικά

Λουόμενοι και επιχειρήσεις μπλεγμένοι στα δίχτυα της ανεπάρκειας

υπερπληθυσμό μεδουσών και τσουχτρών
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άρθρο του Γιώργου Μαυραγάνη

Το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από τον υπερπληθυσμό μεδουσών και τσουχτρών κατά μήκος του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου, έρχεται να απασχολήσει πάλι την τοπική κοινωνία μας που επηρεάζεται άμεσα.

Την περσινή τουριστική περίοδο έστω και καθυστερημένα, μετά από έντονες πιέσεις τόσο των τοπικών αρχών όσο του επιχειρηματικού κόσμου, κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος η οποία επέτρεψε την εγκατάσταση πλωτών μέσων προστασίας (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς από την πολιτεία ενδιαφέρθηκε για το κόστος τοποθέτησης των διχτυών το οποίο βάρυνε αποκλειστικά τους επιχειρηματίες. Το δυσβάσταχτο κόστος δεν περιοριζόταν μόνο στην τοποθέτηση του διχτυού από εξειδικευμένο συνεργείο δυτών, αλλά και στη συντήρηση του στο πλαίσιο του απεγκλωβισμού ψαριών, θαλασσίων οργανισμών κλπ.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα να έχει αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση της οικονομική ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Καλούνται συμπερασματικά να διαχειριστούν μόνοι τους την πτώση των εσόδων τους και την εξ ολοκληρουανάληψη μιας νέας επένδυσης.

Την θλιβερή αυτή κατάσταση που έχει πλήξει οικονομικά το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης-αναψυχής και ξενοδόχων παραλιακών περιοχών ,έρχεται να περιπλέξει περισσότερο η ένταξη του κορινθιακού κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Η ένταξη αυτή δυσχεραίνει πλέον οποιαδήποτε παρέμβαση στις ακτές συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου Αχαΐας από την Καλόγρια μέχρι την Αιγείρα, βρίσκονται σε δυσμενή θέση και απόγνωση αναφορικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνουν πληροφόρηση περί του αντιθέτου.

Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να προέλθει από την παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες να προστατεύσουν την επένδυσή τους με ενέργειες όπως η εγκατάσταση πλωτών μέσων προστασίας και αφετέρου να δοθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση του κόστους. Η τοπική αυτοδιοίκηση επίσης οφείλει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια με τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Κατά κοινή ομολογία όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ιδεοληψίες των κυβερνώντων δεν συμβαδίζουν με το αναπτυξιακό μοντέλο της σύγχρονης εποχής. Η εμφανής πλέον ανεπάρκεια τους και τα πειράματα με την ιδιωτική οικονομία πρέπει να σταματήσουν.

Οι παρεμβάσεις όσων από εμάς πιστεύουμε σε ρεαλιστικές λύσεις και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας πρέπει να είναι συνεχείς προς την κατεύθυνση αυτή.