Ελλάδα

Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα υπό αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019. Η γεωπολιτική σκακιέρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, την απόφαση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε και η ταχύτατη ανάπτυξη νέων χωρών από την νοτιοανατολική Ασία, στο πλαίσιο της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έναν θεσμό που ξεκίνησε πριν από τρία μόλις χρόνια και έχει καταφέρει να μετατρέψει τους Δελφούς σε σύγχρονο ομφαλό της γης, για τέσσερις τουλάχιστον ημέρες του χρόνου.

Περισσότεροι από 400 ομιλητές, από 20 χώρες του πλανήτη, ανάμεσά στους οποίους εν ενεργεία πρωθυπουργοί, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην διπλωμάτες της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών και τεχνολογικών κολοσσών, σκιαγράφησαν ένα διαρκώς και πιο σύνθετο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Πολυετής εποπτεία για την Ελλάδα και μετά την λήξη του Μνημονίου
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οκτώ χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας μας στους μηχανισμούς στήριξης και λίγους μήνες πριν την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του 3ου Οικονομικού Φόρουμ. Η προληπτική γραμμή στήριξης ή η «καθαρή έξοδος στις αγορές» καθώς και ο τρόπος και η χρονική διάρκεια της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα βασικότερα σημεία αναφοράς για την χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες έχουν επιλέξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την χρήση της προληπτικής γραμμής η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά με ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 12- 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του ESM και από ομόλογα που θα εκδώσει η χώρα μας τον επόμενο καιρό. Παρόλο που η μη χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ως ενέχυρα (waiver) και οι ελληνικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν από τον ακριβότερο «ύστατο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βρυξέλλες και Αθήνα συμφωνούν ότι το όποιο κόστος αξίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μιας εξόδου η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρότατη και πολυετή εποπτεία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την οποία σκιαγράφησαν ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους ακόμα και μετά την λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς εποπτείας, καθώς αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης, δεν θα βρίσκεται μόνο εντός του πλαισίου ειδικής εποπτείας μέχρι να αποπληρώσει το 75% της ληφθείσας βοήθειας, αλλά θα παρακολουθείται στενά, ώστε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα εκσυγχρονίσουν την οικονομία και τους θεσμούς της χώρας μας.

protothema.gr