Τοπικά

Θάνος Καρπής : Γιατί αρνούμαστε το φράγμα του Πείρου

Θάνος Καρπής
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άρθρο του Μιχάλη Βασιλάκη

Ο Θάνος Καρπής εξήγησε τους λόγους της άρνησης  , που είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας, και έθεσε στη συζήτησή μας μια ενδιαφέρουσα παράμετρο: Πως θα υποχρεωθεί π.χ. η Πάτρα, δηλαδή ο μεγαλύτερος καταναλωτής, να υδροδοτηθεί από το φράγμα αν δεν το θέλει;

Ο Θ. Καρπής , με αφορμή τη δημόσια πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Γρ. Αλεξόπουλου να αναλάβει η αυτοδιοίκηση τη διαχείριση του έργου, μας είπε ότι ο λόγος που δεν θέλουν οι δήμοι (Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας) να αναλάβουν την διαχείριση του φράγματος είναι για να μην μετακυληθεί το κόστος στους δημότες τους με την μορφή ανταποδοτικών τελών.

Στην παρέμβαση που έκανε ο δήμαρχος Ερυμάνθου στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο, αναφέρθηκε σε μελέτη που έχει συντάξει η πολιτεία και αναφέρει ότι το κόστος λειτουργίας του φράγματος θα ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, γίνεται λόγος στη μελέτη για υψηλό κεφάλαιο κίνησης εκ μέρους των δήμων που θα μετέχουν στο εταιρικό σχήμα, καθώς και πρόσληψη προσωπικού με εμπειρία και τεχνογνωσία στην διαχείριση τέτοιων μεγάλων και εξειδικευμένων έργων, δεδομένου ότι προκύπτουν και σοβαρά θέματα ασφάλειας του πληθυσμού.

Ο Θ. Καρπής αντιπρότεινε την κάλυψη από την πολιτεία του συνολικού ή μέρους του λειτουργικού κόστους του φράγματος για διάστημα 3-5 ετών. Το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να οργανωθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς και να προβούν σταδιακά στις απαιτούμενες τιμολογιακές και άλλες προσαρμογές που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό λειτουργικό κόστος και τα αρχικά προβλήματα διαχείρισης του φράγματος.

ΑΝ Ο…ΠΕΛΑΤΗΣ “ΚΛΩΤΣΗΣΕΙ”;

Ο δήμαρχος μετέφερε στο αναπτυξιακό συνέδριο την θέση ότι οι αυτοδιοικητικοί θα είναι παρόντες στην «επόμενη μέρα» από την παράδοση του έργου, και έθιξε μια πτυχή του θέματος με ειδικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε αναλυτικά στην σημερινή Εφημερίδα Πελοπόννησος