Τοπικά

Μαυραγάνης: Το έργο μας απέδειξε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση

Γιώργος Μαυραγάνης παρέμβαση , γειτονιά της Παντάνασσας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ακούγεται ορισμένες φορές επιπόλαια από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

…ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έβαλε την χώρα σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες. Τα κομματικά γυαλιά που φορούν δεν τους επιτρέπουν να παραδεχθούν την αλήθεια.

Ίσως κάποιες φορές το έργο μας δεν έτυχε της ανάλογης επικοινωνιακής προβολής. Επιπλέον, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις όσων επιθυμούσαν να διατηρηθεί το αναχρονιστικό φορολογικό σύστημα, και παράλληλα την υπονόμευση από τους αντιμεταρρυθμιστές και οπαδούς της συντήρησης του παρωχημένου και του αποτυχημένου.

Αυτό που συστηματικά αποκρύπτουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι κατά την περίοδο που συμμετείχα στο πολιτικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβα την ευθύνη να προτείνω και να υλοποιήσω μια εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι προτεραιότητές μας εστιάστηκαν στα εξής:

Εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος,
Καλύτερη οργάνωση της φορολογικής διοίκησης,
Σκληρή διαπραγμάτευση προς όφελος της πατρίδας αποτρέποντας την αύξηση της φορολογίας που επιθυμούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δανειστές.
Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο και αναλογιζόμενος αυτά που έγιναν στα χρόνια που υπηρέτησα την πατρίδα από τη δημόσια θέση που μου εμπιστεύθηκαν, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έγιναν πολλά και βεβαίως έμειναν κι άλλα να γίνουν. Ξεχωρίζω από αυτά που έγιναν τα ακόλουθα:

Ψηφίσθηκε νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος μετά από 60 χρόνια.
Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
Αναμορφώθηκε ύστερα από 30 χρόνια το λογιστικό δίκαιο με τον Νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ο οποίος κατήργησε τυπολατρικές υποχρεώσεις όπως η απόρριψη των βιβλίων, που κανένας δεν τολμούσε να κάνει, και εναρμονίζοντας το ελληνικό λογιστικό δίκαιο με τους διεθνείς και τους κανόνες της ΕΕ.
Ενσωματώθηκαν στους Κώδικες οι πιο σύγχρονες διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής (π.χ. για εξωχώριες εταιρείες, για τεχνητές συναλλαγές, για ελεγχόμενες εταιρείες, κ.λπ.) και υλοποιήθηκαν εφαρμογές για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής (ελεγκτικές μέθοδοι, ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, έναρξη εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών στην εμπορική αλυσίδα των καυσίμων, κ.λπ.)
Εγιναν παρεμβάσεις αφενός για να μην καταρρεύσει και αφετέρου για να εκσυγχρονισθεί η φορολογική διοίκηση όπως: α) η συγχώνευση των ΔOY από 290 σε 120, β) η εγκατάσταση νέου λογισμικού του TAXIS 2, γ) η πιστοποίηση των ελεγκτών και προσλήψεις νέων, δ) η θεσμοθέτηση της ημιαυτόνομης Γενικής Γραμματείας Εσόδων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτή.
Πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, το ηλεκτρονικό παράβολο, τα ηλεκτρονικά τέλη κυκλοφορίας, τη μεταφορά των πληρωμών στις τράπεζες, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, το μητρώο λογαριασμών που επιτρέπει την άμεση απόκτηση πληροφοριών, τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους, με αποτέλεσμα να αναβαθμισθεί το επίπεδο της φορολογικής διοίκησης και να εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα ο φορολογούμενος.
Επίσης, ηδημοσιονομική πολιτικήτης Κυβέρνησης που συμμετείχα στηρίχθηκε κατ’ αρχάς στην αλλαγή του μείγματος που βασίσθηκε κατά 1/3 σε αύξηση φόρων και 2/3 σε περικοπή δαπανών. Παράλληλα άρχισε η αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης με τα ακόλουθα μέτρα:

Μείωση επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων μέχρι 22000 Ευρώ περίπου που είναι ιη συντριπτική πλειοψηφία, για παράδειγμα αντί 2 670 Ευρώ 2 520,
Αύξηση αφορολόγητου από 5 000 Ευρώ σε 9 250
Μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών από 45% στο 42%
Μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23% στο 13%
Μείωση του φόρου μερισμάτων από 25% στο 10%
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Θέσπιση επιδόματος θέρμανσης που κάλυπτε μεγάλο φάσμα πληθυσμού με γρήγορη καταβολή και από το 2014 και με προκαταβολή
Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% την αύξηση του οποίου τη βρήκαμε ψηφισμένη και με υποχρέωση εφαρμογής της
Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%
Αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με το ΕΤΑΑ και μείωση της επιβάρυνσης κατά 15%
Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 10% σε 3%
Αναστολή για 2 έτη φόρου υπεραξίας ακινήτων
Εφαρμογή για πρώτη φορά της φορολόγησης των αγροτών με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα αλλά με χαμηλό συντελεστή 13% για να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας.
Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2014, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προετοίμασα τον κοστολογημένο Οδικό Χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων 2015-2017 ο οποίος περιλάμβανε:σταδιακή μείωση φόρου ΑΕ στο 20% από 26%, μείωση του ανώτατου συντελεστή 42% μισθωτών, συνταξιούχων στο 33%, σταδιακή κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το φορολογικό έτος 2015 κ.ά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που υλοποιήσαμε και δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την έξοδο της χώρας από την οικονομική αβεβαιότητα. Καμία όμως μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν επικρατήσει στην κοινωνία μας η αξιοπιστία, η αλήθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η νοοτροπία της μείζονος προσπάθειας και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτή την κοινωνία ελπίζει η Νέα Δημοκρατία και αυτή την κοινωνία εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο λαός μας θα δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ να εφαρμόσει το υπεύθυνο και κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.