Τοπικά

Κ. Αχαΐα: Δρομολογείται νέο σχολικό κτίριο για το Ειδικό σχολείο

Ειδικό σχολείο Κάτω Αχαΐας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ένα νέο στοίχημα, με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της…

…βάζει η δημοτική αρχή της Δυτικής Αχαΐας, συνεχίζοντας τις σοβαρές προσπάθειες στον τομέα της σχολικής στέγης, παρά τη έλλειψη προγραμμάτων χρηματοδότησης, αλλά και τις υπηρεσιακές αδυναμίες για τέτοιου είδους απαιτητικές τεχνικές μελέτες.

ΜΕ ΧΩΡΟ

Η απόφαση για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, που θα στεγάσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, έχει ήδη ληφθεί πολιτικά από τον δήμαρχο Χρήστο Νικολάου, ο οποίος κι έχει αναθέσει στον βοηθό του (σε θέματα παιδείας) Ξενοφώντα Μπαχρά, την αξιοποίηση υφιστάμενου δημοτικού οικοπεδικού χώρου.
Πρόκειται για έκταση 2,5 περίπου στρεμμάτων, απέναντι από το 2ο Δημοτικό, το οποίο προϋπήρχε επί δήμου Δύμης, ωστόσο είχε «δεσμευτεί» από την αρχαιολογική υπηρεσία, λόγω εκσκαφών και, προσφάτως αποδεσμεύτηκε πλήρως προς αξιοποίηση.

Η ΜΕΛΕΤΗ

Μετά από άσκηση πίεσης και επίμονη συνεργασία του κ. Μπαχρά με τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» του υπουργείου Υποδομών (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων), η μελέτη του νέου σχολείου, βάσει όλων των σύγχρονων προδιαγραφών, θα εκπονηθεί εξ ολοκλήρου, από την κρατική αυτή υπηρεσία και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Ετσι, πολύ σύντομα, ο δήμος θα την έχει στα χέρια του, ώριμη, προκειμένου (με σύνταξη εγγράφων, τίτλους ιδιοκτησίας κ.ά.), να μπορέσει να προχωρήσει σε άντληση χρηματοδότησης και εκτέλεση του έργου.

ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ

Παρ’ ότι, αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου, ο βοηθός δημάρχου, έχει συζητήσει το αίτημα του δήμου, με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Κατσιφάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, οι οποίοι το βλέπουν πολύ θετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», το κόστος της εργολαβίας πιθανά ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ και ίσως, μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, προκύψουν ανάλογοι πόροι, από αδιάθετα κονδύλια, οπότε ο δήμος θα είναι έτοιμος.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στο νέο σχολείο που σχεδιάζει ο Δήμος και το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ (μαζί με αίθουσες του 2ου Δημοτικού), σκοπός είναι να συστεγαστεί και το 3ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας, που επίσης διαθέτει σήμερα «τσίγκινη» στέγη.

;Όλα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε, προ ημερών στο δήμο, παρόντος του δημάρχου, όπου μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό πως και ο νέος δημοτικός Παιδικός Σταθμός, που θα λειτουργήσει στη Διασπορά της 116 ΠΜ Αράξου, είναι σχεδόν έτοιμος (απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες) και εκτός απροόπτου θα τεθεί σε λειτουργία από 1η Φεβρουαρίου, με προβλεπόμενο προσωπικό το οποίο έχει ήδη προσληφθεί. Αργότερα θα εγκαινιαστεί.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος