Ελλάδα

Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κατάφωρες αδικίες για πολυπληθείς κατηγορίες οικονομικά αδυνάτων, λάθη, αλλά και…

…απιστίες συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό που στήθηκε για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μποναμάς της κυβέρνησης, που κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 1.350 ευρώ, θα χορηγηθεί σε 1.280.000 νοικοκυριά.

Ωστόσο, από το μέρισμα αποκλείεται σημαντικό ποσοστό πολιτών που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του συνδυασμού των κριτηρίων που θεσπίστηκαν. Μεγάλες πληγές αποδείχθηκαν τα τεκμήρια, ο περυσινός μποναμάς, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία και οι αλλαγές στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους.
Η πιο μακάβρια αδικία -που ευτυχώς διορθώθηκε τελευταία στιγμή- ήταν ότι η πλατφόρμα απέρριπτε τις αιτήσεις συζύγων που είχαν δηλωθεί ως φιλοξενούμενοι στη φορολογική δήλωση των θανόντων. Εκατοντάδες μηνύματα αγανάκτησης έλαβε και ο ΘΕΜΑ FM 104.6, τα οποία τόνιζαν ότι έπρεπε να συναινέσει ο θανών για να πάρει η χήρα το μέρισμα! Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που αναφέρει: «Η χήρα μητέρα μου με χαμηλό εισόδημα 6.700 ευρώ έπρεπε να λάβει μέρισμα 350 ευρώ. Ομως αποκλείεται από το σύστημα γιατί στη φορολογική του δήλωση ο πατέρας μου που απεβίωσε φέτος την είχε δηλώσει ως φιλοξενούμενη. Επρεπε να έρθει από τον άλλο κόσμο ο πατέρας μου για να δώσει συναίνεση να πάρει το μέρισμα η μητέρα μου. Αυτό σκέφτηκαν τα σαΐνια της κυβέρνησης
. Ο λογιστής μάς είπε ότι είμαστε από τους άτυχους»! Υπό την πίεση των έντονων διαμαρτυριών η αδικία θεραπεύτηκε. Ετσι ο/η χήρος/χήρα, ως φιλοξενούμενοι θανόντος, θα μπορέσουν να υποβάλουν οι ίδιοι αίτηση για μέρισμα. Αλλαγή θα γίνει και ως προς την προσθήκη στο νοικοκυριό των παιδιών που γεννήθηκαν το 2017. Παρά την απόφαση, ωστόσο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) συνάντησε μεγάλες δυσκολίες να προσαρμόσει τα νέα δεδομένα στην πλατφόρμα. Η ποικιλία συνδυασμών φιλοξενουμένων έφερε στο φως και μια ροζ ιστορία στην Κρήτη. Ουκρανή ερωμένη είχε δηλωθεί φιλοξενούμενη στο νοικοκυριό του παντρεμένου εραστή της. Οταν η πλατφόρμα απέρριψε την αίτηση της συζύγου για μέρισμα και εκείνη ζήτησε εξηγήσεις από τον λογιστή, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη της φιλοξενούμενης με τη συναίνεση του συζύγου!

Με αφορμή το περιστατικό, τονίζουμε ότι σε περίπτωση που άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενο μπορεί να εξαιρεθεί χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομά του. Αυτό θα βάλει σε μπελάδες τον φιλοξενούμενο-μαϊμού, αφού συνιστά ουσιαστικά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.