Ελλάδα

Περικοπές 30% στις νέες συντάξεις

Γράφτηκε από Westcity Team
    

Σε συνθήκες ασφυξίας οδηγούνται 1,4 εκατομμύρια…

…ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες από τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018, η οποία σε συνδυασμό με τη φορολογία εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους καθιστώντας πλειοψηφικό μέτοχο σε αυτό το κράτος. Την ίδια στιγμή τα «δώρα» που φέρνει το 2018 με τη β΄ δόση του νόμου Κατρούγκαλου -εκτός από τα καπέλα στις εισφορές- κρύβουν πολλά «ψαλίδια» για τους συνταξιούχους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας χρονιάς για συνταξιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους είναι οι εξής:

Μειωμένες κύριες συντάξεις έως 30%

Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018, καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού, που είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων μεικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Γενικότερα, οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς (έχει προβλεφθεί εμβόλιμη πληρωμή 20.000 νέων συνταξιούχων στις 28 Δεκεμβρίου) εμφανίζονται μειωμένες έως και 30%. Βαρύτερες απώλειες θα πρέπει να περιμένουν ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με υψηλές αποδοχές και πάνω από 30 έτη ασφαλιστικό βίο, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ, στο Ταμείο Νομικών και στο ΤΣΑΥ.

ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ
Συρρικνωμένο κατά 80 ευρώ θα είναι το ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το 2018 σε περισσότερους από 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018 όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 21 Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου δεν θα υπερβαίνει τα 35 ευρώ από 115 ευρώ φέτος. Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων το επίδομα θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το μνημόνιο την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και €30 οι νέες επικουρικές
Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι πρώτες 2.500 επικουρικές που πρόκειται να εκδοθούν στις αρχές του 2018 με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του ενιαίου ταμείου. Δηλαδή ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται ότι θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα συνταξιοδοτηθεί στα 67. Επίσης, αν τη χρονιά της συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, η σύνταξη αυτόματα θα κουρεύεται. Ο νέος μαθηματικός τύπος βγάζει επικουρικές ακόμα και 30 ευρώ για χήρες, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες, ενώ η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 157 ευρώ.

Ενημέρωση για την προσωπική διαφορά
Το 2018 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη πικρή γεύση από το μαχαίρι του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 80% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου. Αυτό τον μήνα αρχίζει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ οι προσωπικές διαφορές φθάνουν έως και 30%. Ωστόσο, το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% όπως ορίζει ο νόμος, αλλά θα φτάσουν και στο 25% καθώς καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών
Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 40%. Ετσι, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 13,34% επί του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% φέτος.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως και 6 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022. Ετσι, οι μητέρες ανηλίκων που κλείνουν τα 55 το 2018 θα δικαιούνται να πάρουν σύνταξη στα 61. Οι ασφαλισμένοι με 35ετία που κλείνουν τα 59,5 έτη το 2018 θα συνταξιοδοτηθούν στα 60.

protothema.gr

/* ]]> */