Τοπικά

ΕΣΚΑ – Τα νέα παιδιά του Κάτω Αλισσού που ασχολούνται με το χωριό τους

Κάτω Αλισσού , Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αλισσού
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη στην Αντυ Μαγνησαλή

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αλισσού ενώ κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζει με τις ιδιαίτερες πολιτιστικές του δράσεις. Το “westcity” συνομίλησε με τα μέλη του Δ.Σ. και την πρόεδρο του Συλλόγου Ζωή Καραβότα για την ιστορία του ΕΣΚΑ και τις δράσεις του.

Eρ.: Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του Εκπολιτιστικός Σύλλογος κάτω Αλισσού;

-O εκπολιτιστικός σύλλογος κάτω Αλισσού ιδρύθηκε το 1979. Πρόκειται για τον παλαιότερο, τον πρώτο σύλλογο Αλισσού, ο οποίος δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των κατοίκων. Λειτούργησε για πολλά χρόνια, ωστόσο κάποια στιγμή σίγησε και αδρανοποιήθηκε. Το 2014, όμως, η νέα γενιά του Αλισσού αποφάσισε να τον επαναλειτουργήσει. Ήταν μια πρωτοβουλία καθαρά του νεαρού πληθυσμού, που μετά από τις σπουδές μας και επιστρέφοντας να ζήσουμε μόνιμα στο χωριό μας αποφασίσαμε να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο εκπολιτιστικός μας σύλλογος.

Ερ.: Παρατηρώ ότι τα μέλη του Δ.Σ. είστε όλοι νέα παιδιά…

-Πράγματι, το Δ.Σ. αποτελείται από νέα άτομα. Εμπνεόμαστε από ιδέες του σήμερα και βλέπουμε μια νέα οπτική στις δράσεις μας. Ασχολούμαστε με θεματικές όπως θέατρο, μουσική, αθλητισμό και προσπαθούμε να προάγουμε ένα ποιοτικό κομμάτι του πολιτισμού μας, το οποίο δεν θυμίζει παλιά πεπραγμένα αλλά με σύγχρονη ματιά.. Συμβαδίζουμε με τις σύγχρονες ανάγκες του τόπου.

Ερ.: Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα ο σύλλογος;

-Αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός του συλλόγου σε σχέση με τις πρώτες εκλογές. Ο κόσμος που ήρθε να ψηφίσει έχει διπλασιαστεί σήμερα με αποτέλεσμα να έχουμε εγγεγραμμένα 300 και πλέον μέλη. Πρόκειται για άτομα που είτε έχουν καταγωγή από τον Αλισσό είτε είναι πραγματικοί φίλοι του συλλόγου. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου.

Ερ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο σύλλογος εστιάζεται στις πολιτιστικές ομάδες και από την πρώτη χρονιά έχει αυτό ως στόχο. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες μας αποτελούνται από παραδοσιακό και σύγχρονο χορό, θέατρο, γυμναστική, εργαστήρι πλεξίματος και κατασκευών. Μάλιστα, το καλοκαίρι παρουσιάζουμε στη μεγάλη μας εκδήλωση ένα δικό μας θεατρικό. Γενικά, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις με διάφορα θέματα όπως π.χ. αφιέρωμα στο ρεμπέτικο ή Μωραΐτικο τραγούδι αλλά και μικρές παραστάσεις καραγκιόζη και θερινό κινηματογράφο. Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού, μάλιστα, συγκεντρώνουν πάνω από 1000 άτομα.

Ερ.: Γνωρίζω ότι πραγματοποιείται, παράλληλα, διάφορες εθελοντικές και όχι μόνο δράσεις. Μιλήστε μου γι’ αυτές..

-Κάθε χρόνο οργανώνουμε αιμοδοσία και διανομή τροφίμων ως δείγμα αλληλεγγύης και προσφοράς. ενώ πραγματοποιούμε και αρκετές εκδρομές. Οι εκδρομές μας, ωστόσο είναι στοχευμένες, δηλαδή επιλέγουμε σημεία και μέρη που παρακολουθούμε θέατρο, επισκεπτόμαστε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, για τα Χριστούγεννα, κάθε χρόνο, όπως και φέτος το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ετοιμάζουμε μια όμορφη γιορτή. Κερνάμε τον κόσμο λουκουμάδες, τσίπουρο, τεντούρα, μεζέδες σ’ ένα εορταστικό περιβάλλον. Η εκδήλωσή μας συνοδεύεται από μουσική ενώ γίνεται ταυτόχρονα και ένα μπαζάρ από γυναίκες του τμήματος κατασκευών. Θα ήθελα να σας ενημερώσω, επίσης, ότι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αργυρώ Λοτσάρη θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα με σκοπό να επισκεφθούμε την Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής και το Θεματικό πάρκου Ευγενίου Τριβιζα.

Ερ.: O Δήμος Δυτικής Αχαΐας σας βοηθά;

-Αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα είναι κυρίως με δικές μας δυνάμεις και με συνδρομές φίλων του συλλόγου. Από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας έχουμε λάβει μια μικρή βοήθεια για τις τελικές μας εκδηλώσεις και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, όμως σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη στέγαση και την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου δεν μας έχει δώσει ικανοποιητικές λύσεις. Ενώ, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας όχι μόνο δεν συνδράμει αλλά παρατηρούμε, μετά λύπης μας, ότι πολλές φορές δημιουργεί και εμπόδια !

Ερ.: Γενικότερα ποια είναι η φιλοσοφία του συλλόγου σας;

-Η φιλοσοφία του συλλόγου μας είναι να μην πολιτικοποιείται αλλά να επιδιώκει πάντα το καλύτερο για το χωριό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την έως σήμερα πορεία του συλλόγου και ευχαριστούμε τον κόσμο πολύ γι’ αυτό. Αισθανόμαστε πιο δυνατοί πλέον λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου και φιλοδοξούμε να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη ψηλά και να μην κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές που μας διέπουν.