Τοπικά

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Γεωλόγων Ξενοφώντας Σταυρόπουλος στο westcity.gr

Ξενοφώντας Σταυρόπουλος
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Το Φράγμα «Πείρου Παραπείρου» είναι ένα έργο που συντελεί τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής»

Για την κατασκευή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου και τη σημασία κατασκευής του έργου, για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε Πρόεδρος των Ελλήνων Γεωλόγων Ξενοφώντας Σταυρόπουλος στο “westcity” και την Αντυ Μαγνησαλή ,  τονίζοντας ότι είναι και θα παραμείνει ενεργός δημότης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Μάλιστα, ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε και στους τομείς απασχόλησης των πτυχιούχων Γεωλόγων.

Θα ήθελα να μας μιλήστε για το Φράγμα Πείρου Παραπείρου. Ποιες είναι οι συνέπειες της λειτουργίας του ;

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του Φράγματος – Ταμιευτήρα Πείρου-Παραπείρου ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα της τελευταίας 50ετίας για την πόλη της Πάτρας και την ευρεία περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Πρόκειται για σημαντικό έργο υποδομής που συντελεί τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής εξασφαλίζοντας με επάρκεια τις υδρευτικές ανάγκες της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ και της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας.

Κάθε τεχνικό έργο από την κατασκευή και τη λειτουργία του επιφέρει θετικές επιδράσεις αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Η ανάλυση της ωφελιμότητας, της σκοπιμότητας, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των μέτρων αντιμετώπισης γίνεται στη σχετική μελέτη του έργου. Έχοντας μελετήσει τα στοιχεία του έργου και λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από αντίστοιχα έργα θεωρώ ότι πρόκειται για ένα έργο με θετικότατο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που πρέπει να δοθεί λύση είναι το θέμα της διάβρωσης των ακτών. Ένα θέμα που μόνο με την λύση του θα αξιοποιηθεί αναπτυξιακά η παραλιακή ζώνη πολλών περιοχών και ιδιαίτερα η παραλιακή ζώνη των Αλισσών.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα και όχι με μικρές, τοπικού χαρακτήρα και αποσπασματικές λύσεις. Το θέμα της διάβρωσης των ακτών από την περιοχή της Παραλίας Πατρών μέχρι την έξοδο του Πατραϊκού κόλπου στον Άραξο, πρέπει αν αποτελέσει αντικείμενο μιας μεγάλης και ειδικής τεχνικής μελέτης με την οποία θα αναλυθούν τα δεδομένα και θα προταθούν οι τεχνικές λύσεις και παρεμβάσεις για τη συνολική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πως κρίνεται το έργο της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας; Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της μέχρι σήμερα; Σκέπτεστε να ασχοληθείτε πάλι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δεν έχω τη δυνατότητα να κρίνω θετικά ή αρνητικά το έργο της Δημοτικής Αρχής δεδομένου ότι δεν έχω παρακολουθήσει τη συνολική τους δράση, τις παρεμβάσεις και κυρίως την αποτελεσματικότητα τους. Όμως πλησιάζει η ώρα του απολογισμού και της αποτίμησης του έργου της από τους δημότες.

Έχω ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός σύμβουλος για δύο θητείες και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (για μία θητεία) του Δήμου Μόβρης. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για τον εαυτό μου την δυνατότητα που μου έδωσαν οι συνδημότες μας να βοηθήσω την περιοχή μας και να συνεισφέρω στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν θα ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά μόνο ως ενεργός δημότης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας διότι οι υποχρεώσεις μου στο Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γεωλόγων δεν μου αφήνουν το παραμικρό χρονικό περιθώριο.

Να περάσουμε και τον κλάδο σας. Γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά του Γεωλόγου; Περιγράψτε μου την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.. Οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες; Ποια προβλήματα πρέπει να διορθωθούν άμεσα για το καλό του κλάδου σας;

Η επιστήμη της Γεωλογίας έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες μια πολύ σημαντική θέση στο τεχνικό κόσμο των Γεωεπιστημών και του Γεωπεριβάλλοντος, τόσο στον επιστημονικό – ερευνητικό τομέα όσο και στον τομέα της εφαρμογής στα μεγάλα τεχνικά και αναπτυξιακά έργα υποδομής. Σημαντικό στοιχεία της επιστήμης αποτελεί η ευρύτητα των αντικειμένων της όπως π.χ. ορυκτοί πόροι, υδρογονάνθρακες, ορυχεία – μεταλλεία, υδρογεωλογία, διαχείριση υδατικών πόρων, κλιματική αλλαγή – ξηρασία, τεχνική γεωλογία, γεωτεχνικά θεμελιώσεων, γεωπεριβάλλον, διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος, σεισμικότητα, ηφαιστειολογία και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων και καταστροφών.

Οι τομείς απασχόλησης πτυχιούχων Γεωλόγων αφορούν τον δημόσιο τομέα σε υπουργεία, οργανισμούς, περιφέρειες, δήμους και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο ελεύθερο επάγγελμα – ιδιωτικό τομέα μεγάλη δραστηριότητα υπάρχει στον κλάδο των τεχνικών μελετών στους τομείς γεωλογίας, υδρογεωλογίας, γεωτεχνικών και περιβαλλοντικών αλλά και σε επιχειρήσεις έρευνας και εξόρυξης ορυκτών πόρων, μεταλλείων, λατομείων και κατασκευαστικών εταιρειών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στην εποχή μας είναι πλέον βασικό στοιχείο της επιστημονικής κατάρτισης και σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική δραστηριότητα των νέων Γεωλόγων. Σημειώνεται ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, πολλοί έλληνες γεωλόγοι, όπως και άλλοι τεχνικοί επιστήμονες, έφυγαν και εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό ακριβώς λόγω της καλής επιστημονικής – επαγγελματικής κατάρτισης που είχαν.

Η Γεωλογία είναι τεχνική επιστήμη βασική και απαραίτητη για όλα τα έργα και τις υποδομές της χώρας. Ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η στελέχωση με γεωλόγους όλων των υπηρεσιών και οργανισμών που σχετίζονται με θέματα όπως τεχνικά έργα, διαχείριση και προστασία υδατικών πόρων, έρευνα και ανάπτυξη ορυκτών πόρων, φυσικές καταστροφές και φυσικό περιβάλλον.