Τοπικά

Αλισσαίων Πείρος: Σας χτυπάμε το καμπανάκι της μη καλής λειτουργίας του βιολογικού

συλλόγου Αλισσαίων
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δείτε την επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Αλισσαίων στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον βιολογικό:

Σας αποστέλλουμε την κάτωθι επιστολή για να σας χτυπήσουμε το καμπανάκι της μη καλής λειτουργίας του βιολογικού, μετά και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τη διεύθυνση περιβάλλοντος, στο έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί και σε σας, στην ΔΕΥΑ Δυμαίων και Βι.Πε. ΕΤΒΑ. Διαπιστώθηκαν προβλήματα και όχι καλή λειτουργία στο βιολογικό του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αλλά και προβλήματα ομβρίων στον αγωγό της Βι.Πε. ΕΤΒΑ.

Όσον αφορά το βιολογικό της Κάτω Αχαΐας, είναι μείζονως σημασίας να βρεθεί ο αγωγός ομβρίων της Κάτω Αχαΐας, που καταλήγει στο ποταμό Πείρο, ώστε να δούμε αν τα όρια των μετρήσεων είναι σωστά, γιατί αυτά βγαίνουν σύμφωνα με την διαχείριση των λεκανών της Βόρειας Πελοποννήσου, γιατί αν αυτός ο αγωγός που υπάρχει, είναι αυτός που καταλήγει στη θάλασσα, υπάρχουν άλλες μονάδες μέτρησης. Ο βιολογικός Κάτω Αχαΐας είναι δεύτερο στάδιο επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο στάδιο πρέπει να λειτουργεί πολύ καλά ,γιατί τα νιτρικά και φωσφορικά που βλέπουμε στις μετρήσεις είναι σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα. Πρέπει να απομακρυνθούν αφού δεν υπάρχει τρίτο στάδιο επεξεργασίας.

Ζητάμε την επαρκής οξυγόνωσή, για να υπάρχει ισοζύγιο ποιότητας μικροοργανισμών. Να υπάρχει επαρκής χειρισμός του συστήματος και να υπάρχει άμεσα εξειδικευμένος υπαλλήλος, που αύτη τη στιγμή γνωρίζουμε ότι δεν είναι παρών στο βιολογικό κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και δυστυχώς σε επισκέψεις μας και πρόσφατως με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος στον βιολογικό, δεν υπήρχε κανείς. Απομάκρυνση της λάσπης, γιατί όσο παραμένει στις δεξαμενές, υπάρχει επιβάρυνση, γιατί αυτό κατακάθεται στις δεξαμενές. Να μας ενημερώσετε σε ποιο σημείο πηγαίνει όταν την απόμακρινετε. Ακόμα, όλα αυτά τα πρόβληματα, με τις υψηλές τιμές νιτρικών και φωσφορικών (αμωνία), που βρέθηκαν στις μετρήσεις, που διενέργησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με το που πέφτουν στο ποταμό και κατ’ επέκταση στη θάλασσα, δημιουργούν έλλειψη οξυγόνου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ψοφούν τα ψάρια.

Είναι μείζονος σημασία για εμάς και για την ευρύτερη περιοχή, τα νιτρικά που βρέθηκαν στο βιολογικό να απομακρυνθούν και στις επόμενες μετρήσεις να μην υπάρχει αυτό το βαρύτατο χημικό φορτίο, που δημιουργεί θέματα στην καλή λειτουργία του βιολογικού μας. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η ΔΕΥΑΔ πρέπει να ενσκήψει με σοβαρότητα στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και στις τιμές των μετρήσεων που δυστυχώς βρέθηκαν και δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όλοι θέλουμε τον βιολογικό μας να δουλεύει για το καλό των θαλασσών μας. Και για αυτό, αυτά τα σοβαρά θέματα πρέπει να λυθούν. Επίσης να υπάρχει ένα άτομο εξειδικευμένο αποκλειστικά για τον βιολογικό του δήμου μας.

Εμείς που διαχρονικά έχουμε παλέψει για την καλή λειτουργία του βιολογικού, δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσουμε.

Ευελπιστούμε η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ να δει το θέμα πολύ σοβαρά και να πάρει πρωτοβουλίες και πάνω από όλα να κάνει πράξεις.

Η Βι.Πε. ΕΤΒΑ υποχρεούται να καθαρίσει το δίκτυο ομβρίων της, όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα από υπολείμματα πυρηνελουργείων και δεν μπορεί η Μαλιαγκού, και κατ’ επέκταση ο Πειρος, να γίνεται αποδέκτης περιβαντολλογικών επιβαρύνσεων.

Ο συλλογός μας πάντα, όταν γίνεται κάτι θετικό, από όπου και αν προέρχεται, το επιδοκιμάζει, αλλά θα είμαστε πολύ σκληροί αν δεν δούμε πρωτοβουλίες και αν η ΔΕΥΑΔ δεν συμμορφωθεί με το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να βοηθήσουν, ώστε να βρεθεί αυτός ο περιβόητος αγωγός ομβρίων της Αχαγιάς, που πέφτει στον ποταμό. Είναι αδιανόητο να μην ξέρουν που είναι ο αγωγός ομβρίων της Κάτω Αχαΐας που πέφτει στο ποτάμι και μιλάμε για όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν, αλλά και την τωρινή.
Παρακαλούμε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει για την υλοποίηση, σε σύντομο διάστημα, των προβλημάτων που ζητάει να διορθωθούν.

Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα. Θέλουμε καθαρό ποτάμι, καθαρή θάλασσα.
Δεν θέλουμε ο βιολογικός μας να πισωγυρίσει και η δημοτική αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση στους δημότες όχι μόνο των Αλισσών, αλλά και των δημοτών του πρώην δήμου Δύμης, να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.