Τοπικά

Η Πάτρα τιμά τον πολιούχο της παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Χρόνια πολλά Πάτρα…

Η Πάτρα σεμνύνεται ότι σε αυτήν επεφυλάχθη η μέγιστη δωρεά και μοναδική τιμή ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου να μαρτυρήσει στο έδαφός της, ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Έτσι η αχαϊκή πρωτεύουσα «κέκτηται ποιμένα και πολιούχον θείον».

Ο Άγιος Ανδρέας, τη μνήμη του οποίου εορτάζει σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα, την Αχαΐα, την Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο.

Φέτος, ξεχωριστή τιμή θα αποτελέσει η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος λαμπρύνει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτη των Πατρών. Είναι η δεύτερη φορά που ως ανώτατος πολιτειακός άρχων ο κ. Παυλόπουλος (είχε παραστεί και το 2015) θα συμμετάσχει στον εορτασμό του πολιούχου μας.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ενώ έχουν κληθεί εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων της Πάτρας.  Θα παραστεί, επίσης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Πάτρα Αντρέι Μ. Μάσλοβ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πλήθος αρχιερέων από όλη την Ελλάδα θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη και κορυφώνονται σήμερα Πέμπτη με τη δοξολογία και τη λιτανεία της Τιμίας Κάρας στην Πάτρα.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετεχουν οι Μητροπολίτες Αιγαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, καθώς και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος.

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με ευλάβεια και βαθιά πίστη έχουν καταφθάσει στην Πάτρα για να δοξάσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων, να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του, τμήμα του αριστερού χεριού του, αλλά και τον Αποστολικό Τάφο, τα οποία αποτελούν τον χαριτόβρυτο θησαυρό της πόλης μας και χαρίζουν ευλογία, δύναμη και ελπίδα σ’ όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες Τετάρτη το πρωί (7-9:30) με την τέλεση θείας λειτουργίας στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου. Στις 6 το απόγευμα οι καμπάνες ήχησαν για την τέλεση του μεγάλου πανηγυρικού πολυαρχιερατικού εσπερινού και ακολούθησε νυχτερινή θεία λειτουργία (10 μ.μ. – 1 π.μ.).

Σημερα τελείται στις 6 π.μ.-9 π.μ. όρθρος και θεία λειτουργία στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, ενώ στις 7:30 το πρωί θα σημάνουν οι καμπάνες για τον όρθρο και την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στο νέο Ιερό Ναό.

Στις 10:45 θα ξεκινήσει η δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων ενώ στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Ανδρέου στους δρόμους της Πάτρας. Στις 12:45 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από τον Μητροπολίτη Πατρών στο ξενοδοχείο «Πάτρα Παλάς», ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 5:30 μ.μ. με τον εσπερινό και την ιερά παράκληση προς τον Άγιο.

Η Τιμία Κάρα στον θρόνο της

Δεσπόζουσα θέση στον ειδικό θρόνο της έχει η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, η οποία φυλάσσεται σε αργυρή εκκλησιόσχημη λειψανοθήκη βυζαντινής τεχνοτροπίας και αποτελεί πανελλήνιο και παγχριστιανικό προσκύνημα.

Πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν στην Πάτρα όχι μόνον τις παραμονές της εορτής του Αγίου Ανδρέα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να εναποθέσουν την πίστη και την ευλάβειά τους στο πανιέρο αυτό λείψανο που χαρίζει ευλογία στην πόλη μας

Σε περίοπτη θέση και ο Σταυρός του Μαρτυρίου

Ξεχωριστή θέση κατέχει το τμήμα του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Βίκτωρα Μασσαλίας της Γαλλίας, όπου βρισκόταν πριν από το 1250, στην Πάτρα ύστερα από ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Πατρών κυρού Νικοδήμου το 1979. Ο Σταυρός του Μαρτυρίου φυλάσσεται σε ειδική θήκη, που δώρισε στη Μητρόπολη το Ίδρυμα «Άγιος Απόστολος Ανδρέας της Μόσχας» και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να υποκλιθούν σ’ αυτό και να αντλήσουν δύναμη και χάρη.

Σε νέα περίτεχνη και αξιοπρεπή λειψανοθήκη σε σχήμα χεριού φυλάσσονται από φέτος τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Ανδρέα, τα αποτμήματα των δακτύλων του που φυλάσσονται στον Αποστολικό Τάφο στον Παλαιό Ιερό Ναό. Πρόκειται για τμήμα των δακτύλων του Πρωτοκλήτου, που το 1847 δώρισε ο Ρώσος ευγενής Ανδρέας Μουράβιεφ, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την επίσκεψή του στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους. Από τότε βρίσκονται στον τάφο του Αγίου στον Παλαιό Ιερό Ναό μαζί με ένα ακόμη απότμημα (δάχτυλο) που είχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το οποίο και δώρισε στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο όταν ενθρονίστηκε πριν από 13 χρόνια.

Το αγίασμα του Αγίου

Τόπο προσκυνήματος αποτελεί και το «πηγάδι του Αγίου Ανδρέα». Πρόκειται για την πηγή στο θολωτό σπήλαιο, στην οποία κατεβαίνει κανείς με 11 σκαλοπάτια, που βρίσκεται δίπλα από τον παλαιό Ιερό Ναό.  Η πηγή είναι πάρα πολύ παλιά και ήταν μέρος του αρχαίου μαντείου της Δήμητρας. Αυτό υπενθυμίζει και η επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη σε μαρμάρινη πλάκα: «Νημερτές το δ’ ύδωρ/Δημήτερος ήν ποτέ νούσοις. Ένθα παγείς ξύλω Ανδρέας/Πάτρας αμφιβέβηκεν» (ιαματικό για τις αρρώστιες είναι τούτο το νερό, που κάποτε της θεάς Δήμητρας ήταν, όπου ο Ανδρέας σε ξύλο προσηλώθηκε και προστατεύει την Πάτρα). Το επίγραμμα αυτό αποδίδεται στον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Δεν αποκλείεται όμως να είναι και παλαιότερο. Σήμερα η πηγή είναι αγίασμα και προσφέρεται σε βοήθεια αυτών που την ζητούν και επιτελεί με τη δύναμη του Αποστόλου πολλά θαύματα. Εκεί χιλιάδες πιστοί προσέρχονται καθημερινά για να εναποθέσουν την πίστη, την ευλάβεια και την προσευχή τους και να πάρουν το αγίασμα ελπίζοντας ότι ο Άγιος Ανδρέας θα τους έχει υπό τη σκέπη του.

.