Τοπικά

Η Ενωτική Πρωτοβουλία για την εγγύηση του Δήμου στη ΔΕΥΑΔ

Διονύσης Γκοτσούλιας , εγγύηση του Δήμου στη ΔΕΥΑΔ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σχετικά με την απόφαση του ΔΣ

Δελτίο τύπου από την Η Ενωτική Πρωτοβουλία για την εγγύηση του Δήμου στη ΔΕΥΑΔ. Αναλυτικά :

Κλήθηκε το Δημοτικό μας συμβούλιο να πάρει μια πολύ δύσκολη, απόφαση σχετικά με την δυνατότητα του Δήμου να εγγυηθεί την πληρωμή των οφειλών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης σύμφωνα με τον διακανονισμό που προτείνει η Δ.Ε.Η σε 100 δόσεις για την εξόφληση του 1.930.000 ευρώ.

Η παράταξη μας για μια ακόμη φορά όπως κάνει από το 2014 κινήθηκε υπεύθυνα τεκμηριωμένα χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, χωρίς να επηρεαστεί από μια διλημματικού τύπου τοποθέτηση που στην ουσία ναρκοθετεί την ομαλή λειτουργία του Δήμου μας, χωρίς φυσικά να εξετάζονται καθόλου από την πλευρά της Δημοτικής αρχής τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την δεινή θέση την επιχείρηση από την σύσταση της το 2011 έως και σήμερα.

Ζητάμε από το 2014 , το ζητήσαμε και σήμερα απλά να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΥΑΔ που ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό μας συμβούλιο, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο σήμερα να γίνονται διακοπές στα αντλιοστάσια ύδρευσης του Δήμου από την ΔΕΗ.
Τα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν επί της ουσίας τα οποία και επαναλαμβάνουμε για να μπορούν και οι δημότες να ενημερωθούν για πολλοστή φορά.

  • Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι λογαριασμοί ύδρευσης αποχέτευσης εκδίδονται ανά εξάμηνο ή τουλάχιστον μια φόρα το έτος, στον Δήμο μας όμως η καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών σε πολλές των περιπτώσεων αγγίζει τα τρία έτη με φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα για την στοιχειώδη λειτουργία της επιχείρησης!
  • Ο κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εξόφλησης της οφειλής από τον δημότη χρησιμοποιείται το εργαλείο της ρύθμισης του οφειλόμενου ποσού και στην συνέχεια σε περίπτωση μη καταβολής γίνεται άμεσα διακοπή της υδροδότησης!
  • Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες όφειλαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ η καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών έφτασε σχεδόν τα πέντε χρόνια!
  • Επιπλέον οι δημότες κατά παράβαση του κανονισμού της ΔΕΥΑΔ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αθροιστικά τα ποσά κατανάλωσης των τριών ετών χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγο καθυστέρησης έκδοσης των λογαριασμών!

Επιμένουμε να θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΔ ιδρύθηκε χωρίς να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση στο σχέδιο βιωσιμότητας που παρουσίασε την περίοδο εκείνη, κάτι που άλλωστε και η ίδια η συμπολίτευση δημόσια έχει αποδεχτεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόθεση του Δήμου να πληρώνει τις οφειλές της Επιχείρησης θεωρούμε ότι δεν προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου σε κανένα άρθρο του Κώδικα Δήμων, διότι η λειτουργία της Επιχείρησης διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και άραγε οποιαδήποτε επιχορήγηση άμεση η έμμεση θεωρείται ζημία του Δήμου.

Ζητήσαμε κατά την διάρκεια της συζήτησης κάτι που είχαμε κάνει και στην αρχική μας απόφαση της 9/11/2017, να τεθεί ερώτημα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει την νομιμότητα της δαπάνης αν είναι συμβατή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ώστε ούτε να πληρώσουμε 4.500 ευρώ για μια γνωμοδότηση, αλλά ούτε και να περνά ο χρόνος άσκοπα με αποτέλεσμα η Δ.Ε.Η να συνεχίζει να προβαίνει σε διακοπές νερού για πολλές ώρες και να αναγκάζει μια ολόκληρη κοινωνία να ζει μαρτυρικές ώρες.

Τέλος να θυμίσουμε ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης λόγο της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης των παρελθόντων ετών εκτός των 3.000.000 ευρώ που οφείλει το τελευταίο διάστημα, έχει επιχορηγηθεί και με άλλα 3.100.000 ευρώ περίπου, παρανόμως από τον Δήμο την περίοδο 2011 -2014 που μετά από καταγγελία της τότε μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Ραυτακόπουλο Αθανάσιο (νυν αντιδήμαρχο), βρίσκεται υπό διερεύνηση μετά από εισαγγελική παραγγελία!