Τοπικά

Ολα όσα είπε ο Διονύσης Γκοτσούλιας στην Πελοπόννησο

Διονύσης Γκοτσούλιας , εγγύηση του Δήμου στη ΔΕΥΑΔ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη στο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο και την εφημερίδα Πελοπόννησο έδωσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων Διονύσης Γκοτσούλιας. Αναλυτικά :

Έχοντας μια σωρευμένη εμπειρία  στην αυτοδιοίκηση, άνω των 20 ετών, πού εστιάζεται τα προβλήματα-διαχρονικά- στη λειτουργία του μεγάλου σημερινού δήμου σας;

Η κεντρική διοίκηση σχεδίαζε πάντα με προχειρότητα καινούργιες δομές,  χωρίς να τις συνοδεύει με τα απαραίτητα  εργαλεία  στήριξης ,  αρμοδιότητες και πόρους. Ο Νέος Δήμος κληρονόμησε τα προβλήματα των πρώην μικρών Καποδιστριακών Δήμων της περιοχής μας. Στα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας του πρώην Δήμου Δύμης , προστέθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια θέματα που ταλάνιζαν τους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Νερό , Καθαριότητα , Οδοποιία).

Πολλοί μιλούν για δήμο που δεν κυβερνιέται, λόγω μεγάλης έκτασης. Θα προτείνατε το εκ νέου σπάσιμο των δήμων και με ποιο μοντέλο;

Ο Δήμος είναι μεγάλος σε έκταση , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμποδίζει την δημοτική αρχή να ασκήσει  διοίκηση, απλά στην δική μας την περίπτωση υπάρχουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης στα αρχικά βήματα του νέου θεσμού,  που συνεχίζουν να διατηρούνται και να διαιωνίζονται. Τρανό παράδειγμα η δημιουργία  της ΔΕΥΑ η οποία ήταν θνησιγενής, κάτι που όλοι γνωρίζουμε ,  και πολύ φοβούμαι ότι θα συμπαρασύρει και τον Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο. Όσον άφορα την αλλαγή του Καλλικράτη προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξει με τα σημερινά δεδομένα,  αν και χρειάζεσαι  ριζική αναμόρφωση στο θεσμικό  πλαίσιο ώστε να γίνει ο Δήμος  λειτουργικός και αποτελεσματικός για τον πολίτη.

Είδατε στις εκλογές, τον  βασικό σας αντίπαλο, να αναδεικνύεται δήμαρχος, με ισχνή πλειοψηφία. Επιμένετε στην άποψη ότι κάτι δεν πήγε καλά (νομικά) ως προς  το τελικό αποτέλεσμα;

Φυσικά και σεβόσαστε το αποτέλεσμα, αλλά  θεωρούμε ότι αποτελούμε ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία  διότι την πρώτη Κυριακή μας ψήφισαν 10.520 συμπολίτες  μας και τον Δήμαρχο 9.000. Απλά οι δικοί μας ψηφοφόροι θεωρώντας ότι έχει κριθεί ο τελικός νικητής δεν κινητοποιήθηκαν,  με αποτέλεσμα να υπάρξει η οριακή αυτή ανατροπή στον δεύτερο γύρο , παρόλο που η αύξηση των απόλυτων αριθμών της νυν Δημοτικής Αρχής ήταν μόλις 350 ψήφοι. Όσο για την νομική εξέταση επί της ένστασης που είχαμε καταθέσει,  δεν θέλω  ποτέ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης , τις οποίες και σεβόμαστε.

Ο Χρήστος Νικολάου , τι δήμαρχος είναι κατ’ εσάς, βάσει και της πορείας του 3 χρόνια τώρα;

Ο κ. Νικολάου μέχρι τώρα προσπαθεί να υλοποιήσει μέρος των προγραμμάτων τόσο των Δημάρχων των πρώην  Καποδιστριακών  Δήμων, όσο και του τέως Δήμου Δύμης, από τον οποίο όμως φρόντισε προεκλογικά να κρατήσει διακριτές αποστάσεις. Σε αυτό , είναι συνεπής ,  καθώς ουδέποτε προεκλογικά ακούσαμε ή διαβάσαμε κάποιο σχέδιο ή γενικό έστω πρόγραμμα , για το πώς θέλει να πορευτεί ο Δήμος.

Κάνει προσπάθειες, το συνολικό αποτέλεσμα  θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της Δημοτικής  περιόδου η οποία για πρώτη φορά θα ξεπεράσει τα πέντε (5)  χρόνια. Εκτιμώ πως η υπερβολική έκθεσή του στα μίντια δεν προσφέρει ούτε στην κοινωνία αλλά ούτε και στον Δήμο. Ειδικότερα στις μικρές κοινωνίες οι πολίτες τα απεχθάνονται ιδιαίτερα όταν υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Έχετε βάλει πλώρη για το 2019; Κάποιοι σύμβουλοί δεν θα΄ ναι μαζί σας, αλλά με τη σημερινή  δημοτική αρχή; Είναι αναληθές; Το έχετε συζητήσεις στην ομάδα σας;

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Για την μεν πρώτη περίπτωση του αγαπητού συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου , Ηλία Οικονομόπουλου η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Ο ίδιος στην προφορική του ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε , ότι για προσωπικούς λόγους , ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΣ , θα πορευτεί στις επόμενες εκλογές με την παράταξη του νυν Δημάρχου. Αφ΄ ης στιγμής που δεν υπάρχει όμως καμία πολιτική διαφοροποίηση και καμία εκπεφρασμένη αντίρρηση στις καθημερινές προτάσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων , στοιχειώδης πολιτική ηθική επιβάλλει την παράδοση της έδρας στον πρώτο επιλαχόντα σύμβουλο , ώστε να συνεχίζει να εκφράζει την λαϊκή ψήφο , όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές.

Για την δε περίπτωση του αγαπητού συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Καραμαλίκη , ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους , πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις πολιτικές επιλογές της παράταξής μας , διαψεύδοντας δημόσια τις Κασσάνδρες περί αποχώρησής του.

Όσον αφορά το 2019 , η Δημοτική μας ομάδα μαζί με την παράταξη , θα συνεδριάσει όταν κριθεί απαραίτητο , προκειμένου να εξετάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τις επερχόμενες Καλλικρατικές αλλαγές και να αποφασίσει για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Προ ημερών  ο δήμαρχος είπε ότι θα διεκδικήσει μια ακόμα  θητεία. Εσείς θα το λέγατε, ή έχετε δεύτερες σκέψεις για άλλο πρόσωπο πιθανά στις επόμενες εκλογές;

Προφανώς και δεν μπορώ να σας απαντήσω για κάποιο άλλο πρόσωπο, μπορώ όμως να σας πω τούτο. Επί 25 συναπτά έτη , υπήρξα και παρότρυνα καθημερινά και τους συμπολίτες μου , να φέρονται ως ενεργοί πολίτες . Ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία βρίσκεται ο καθένας , ανεξαρτήτως υποψηφιότητας η μη. Η διάθεση για προσφορά δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε καλούπια υποψηφιοτήτων.

Προσωπικά έχω σκοπό να παραμείνω ενεργός πολίτης του Δήμου μας για πολλά ακόμη χρόνια. Η υποψηφιότητα όμως για τη θέση του Δημάρχου δεν είναι απλά ένα προϊόν ανακοίνωσης ή εγωιστικής προσέγγισης , αλλά αποτέλεσμα καθημερινών συναναστροφών, συζητήσεων, προβληματισμών με τους συμπολίτες μας , από ποια θέση κρίνει ο καθένας ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο μας.

Ποια είναι τα θετικά  και ποια τα αρνητικά στα πεπραγμένα του δήμου; Ο κ. Νικολάου παραδέχτηκε αστοχίες.

Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχεται αστοχίες , δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις υπερτονίσουμε. Αναγνωρίζουμε τις θετικές προθέσεις των διοικούντων, παρόλα αυτά δεν φτάνουν για να καλυφθεί το έλλειμμα διοίκησης  και οργάνωσης που χαρακτηρίζει τη σημερινή  Δημοτική Αρχή. Σποραδικές , επικοινωνιακού τύπου τις περισσότερες φορές επιτυχίες, δεν είναι ικανές να προσδώσουν στη σημερινή πλειοψηφία το , χαρακτηρισμό της επιτυχημένης. Όλα αυτά, βέβαια, θα τεθούν στη γνώμη και την έγκριση των συμπολιτών μας ,που είναι και ο τελικός κριτής ,σε 2,5χρόνια  από τώρα, όπου και θα αποφανθούν για το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών στο δήμο μας.