Ελλάδα

Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα

«Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να πιάσει, αν όχι για να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, την Παρασκευή, συνεχίζοντας στη γραμμή της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» είπε ο κ. Τόμσεν, εξηγώντας ότι το Μνημόνιο του ΔΝΤ όσο και η έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) μιλούν για στόχο πλεονάσματος 2,2,% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ο στόχος αυτός είναι μικρότερος κατά 2,3 δισ. ευρώ από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ) του ευρωπαϊκού μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού που συνέταξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση του προγράμματος του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν είπε ότι η αποστολή θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων, αλλά προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν το ονομάζω αξιολόγηση».
Ως εκ τούτου, προκύπτει πλέον επισήμως ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ με κανονικές αξιολογήσεις θα ενεργοποιηθεί, μόνο αν λυθεί πρώτα το θέμα για το χρέος.

Ο κ. Τόμσεν δεν έκανε καμία προσπάθεια να το κρύψει, λέγοντας ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι το χρέος. Χρειάζεται να έχουμε μια γρήγορη συμφωνία, που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ».

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα φύγει από την Ελλάδα, απάντησε ότι το Ταμείο εκλήθη από την Ελλάδα, που είναι μέλος του, καθώς και από τους Ευρωπαίους και ότι σκοπεύει να συνεχίσει την εμπλοκή του με τη χώρα μας, όσο του ζητείται.

Για τις τράπεζες, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι θεωρεί «εποικοδομητική» την πρόταση για τη διενέργεια stress tests πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, συνδέοντας το θέμα με την ανάγκη να αξιολογηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Επί του θέματος αυτού, ο κ. Τόμσεν επισήμανε: «Στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών υπάρχει», ενώ αποδέχθηκε ότι τον πρώτο λόγο στο μείζον αυτό θέμα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι ελληνικές τράπεζες», είπε ο κ. Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», «έχουν υψηλά, όπως και να τα υπολογίσει κανείς, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπισή τους».

Και προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προτείνει ότι η διενέργεια στρες τεστ, μπορεί να δώσει απαντήσεις, χωρίς να χρειαστεί πλήρως έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο νομίζει πως «είναι εποικοδομητική η πρόταση (της ΕΚΤ) και εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι αυτό θα γίνει και θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η αλλαγή της στάσης του κ. Τόμσεν είναι μία θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και σιωπηρά η όποια ανακεφαλαιοποίηση χρειαστεί.

protothema.gr