Τοπικά

Συνάντηση Μαυραγάνη με τον πρόεδρο του Ελαιοκομικού-Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Πατρών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τον πρόεδρο του Ελαιοκομικού-Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Πατρών…

…Δημήτρη Παρασκευόπουλο, και το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα συναντήθηκε ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Το προεδρείο αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση του κλάδου, η οποία λόγω και των αναποτελεσματικών ελέγχων ωθεί τμήμα του αγροτικού κόσμου στην παραοικονομία κι αυτό εν τέλει έχει σαν συνέπεια να πλήττεται ο Συνεταιρισμός και τα μέλη του που τηρούν τη νομιμότητα. Ως παράδειγμα έγινε αναφορά στην φορολόγηση του οίνου από την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέμενε να εισπράξει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ και τελικά δεν εισέπραξε πάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, με την παραοικονομία που αναπτύχθηκε η συνολική απώλεια ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πολύ σοβαρό πλήγμα δέχεται ο κλάδος, όπως τόνισε το Δ.Σ., από τις υψηλές εισφορές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ είναι φανερή η έλλειψη ενός γενικού σχεδίου ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της περιφερειακής και της εθνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί –όπως ειπώθηκε- όταν τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα είναι φθηνότερα από αυτά της εγχώριας παραγωγής.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καθώς έχουμε περάσει από την εποχή που χορηγούνταν δάνεια αλόγιστα, στην εποχή που έχουν κλείσει εντελώς οι στρόφιγγες. Επιπλέον, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς η παραγωγή και να περιορίζονται οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Στη συνάντηση έγινε αναφορά στις χαμένες ευκαιρίες για τον πρωτογενή τομέα και στην γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια ακόμα και στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, όπως είναι τα προγράμματα για τους νέους αγρότες στα οποία παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση.

Ο Γ. Μαυραγάνης εξέφρασε στο προεδρείο το ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα, το οποίο πηγάζει τόσο από την πίστη που έχει για την δυναμική του όσο και από τα προσωπικά του βιώματα (ο πατέρας του ήταν γεωπόνος και στέλεχος στον ΑΣΟ).

Υπενθύμισε ότι στην διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών είχε διαπραγματευθεί με τους θεσμούς και είχε πετύχει την εφαρμογή οριζόντιας φορολογίας ύψους 13%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση επέτρεψε την υπαγωγή του κλάδου στην γενική φορολογική κλίμακα, η οποία με τους συντελεστές που ισχύουν υποχρεώνει αγρότες και κτηνοτρόφους να φορολογούνται σε ποσοστό από 20%-40%.