Τοπικά

Το φράγμα Πείρου – Παράπειρου και η σεισμική δραστηριότητα

σεισμική δραστηριότητα
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δημιουργία σεισμών που οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες

Γνωστές σε σεισμολόγους είναι περιπτώσεις όπου εμφανίζεται σεισμική δραστηριότητα κοντά σε φραάγματα και των τεχνητές λιμνες. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, είναι μια από αυτές όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σεισμικά γεγονότα και μάλιστα σημαντικού μεγέθους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι σεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας (1966: 6,2 βαθμοί) και Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας – Αχελώου (1969: 4,6 βαθμοί), ενώ μια μικρή σεισμικότητα παρατηρήθηκε και κατά την φάση κατασκευής του φράγματος Ευήνου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιο Σώκο, στην περιοχή του φράγματος Πείρου Παραπείρου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα κάποιο δίκτυο σεισμογράφων, όμως το εργαστήριο σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, κατά την φάση πλήρωσης του φράγματος με νερό.

Όπως τόνισε ο κ. Σώκος, η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της σεισμικότητας στα φράγματα που λειτουργεί η ίδια, όμως ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το έργο θα πρέπει να αναλάβει ένας πανελλαδικός φορέας για όλα τα φράγματα.

Ο κ. Σώκος τόνισε ότι τα φράγματα πάντα συνδέονται με μια αύξηση της σεισμικότητας σε μια περιοχή, κυρίως κατά την φάση που γεμίζουν. Συνήθως, οι σεισμοί που προκαλούνται είναι μικροί και τοπικής εμβέλειας, όμως κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί και μεγάλος σεισμός.