Τοπικά

Ο Κυριάκος Ορλώφ μιλά στο westcity.gr

ευθύνες στη ΔΕΗ , διαστρέβλωση της αλήθειας , ΔΕΥΑ το μεγαλείο σου , Κυριάκος Ορλώφ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Πρέπει να φύγει… η παρούσα Δημοτική Αρχή και να αντικατασταθεί από μια αρχή με όραμα και σχέδιο, απαλλαγμένη από δεσμεύσεις, με ήθος και δημοκρατικές αντιλήψεις»

Δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και στον Χρήστο Νικολάου εξαπέλυσε ο δημοτικό σύμβουλος Κυριάκος Ορλώφ μιλώντας στο “westcity”. O κ. Ορλώφ μίλησε για τα έργα πνοής που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αναβάθμιση του Δήμου ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα που παραμένουν ανοικτά, όπως οι εικονικοί Γάμοι. Επίσης, ο κ. Ορλώφ μιλώντας για το προφίλ που πρέπει να έχει ένας ικανός δήμαρχος δήλωσε ότι είμαστε σε μία κατηφόρα αξιών και η πολιτική έχει γίνει επικοινωνία και λάιφ στάιλ. 

Ερ.: Τεράστια ήταν τα πρόβλημα με το νερό φέτος το καλοκαίρι στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας με τις συνεχείς διακοπές.  Πολλά τα παράπονα που ακούγονται από διάφορα χωριά μέχρι και σήμερα. Τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα;

Για πρώτη φορά είχαμε διακοπές νερού λόγω οφειλών της ΔΕΥΑΔ προς τη ΔΕΗ. Με τεράστια ευθύνη της διοίκησης και κατ’ επέκταση του Δημάρχου γιατί μη έκδοση λογαριασμών. Να τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ελάχιστα χωριά χρησιμοποιούν το νερό ως πόσιμο. Δαπανούν αρκετά χρήματα για τη προμήθεια εμφιαλωμένων νερών.

Το μεγαλύτερο μέρος του υδάτινου δυναμικού του Δήμου, υφίσταται τις συνέπειες της δραματικής πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα (υφάλμυρο νερό) και την εκτεταμένη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Το πρόβλημα του νερού σήμερα είναι ένα πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό. Απαιτείται ολοκληρωμένη και συνδυασμένη επέμβαση σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που απαιτεί σχεδιασμό και συγκρότηση οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου. Έτσι, θα πρέπει σύντομα:

α. Να ενεργοποιηθεί η μελέτη για υδροδότηση της Δ.Ε. Λαρίσου από τον Πηνειό.

β. Γρήγορη συγκρότηση ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ του φράγματος Πείρου – Παράπειρου και υλοποίηση της β’ φάσης του έργου το οποίο προβλέπει την υδροδότηση όλης της Δ.Ε Μόβρης και των κοινοτήτων Λακκόπετρας – Αράξου – Μετοχίου.

Ερ.: Γνωρίζω ότι ασχολείστε κ. Ορλώφ αρκετά με τα θέματα της καθημερινότητας των συμπολιτών σας. Ποια πιστεύετε ότι είναι άμεσης προτεραιότητας;

Αρχικά θα σταθώ στα προβλήματα της συγκοινωνιακής φόρτισης της Κάτω Αχαΐας συνεπεία της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης και στη άναρχη στάθμευση Ι.Χ οχημάτων.

Πρότασή μου είναι η υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης που πρόσφατα ψηφίσαμε στο Δ.Σ. Επίσης, η επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπονται για την υλοποίηση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Δύμης. Τεράστιο ζήτημα αποτελεί, παράλληλα,  και η συνοικία των τσιγγάνων που τείνει να γίνει άβατο…

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημάνω την έλλειψη παιδικών χαρών και χώρων αναψυχής των νέων, που αποτελούν ένα σημαντικό κενό για τη πόλη της κάτω Αχαΐας.

Αναφορικά με τις άλλες δημοτικές ενότητες σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τη ανεξέλεγκτη διαμονή λογής – λογής αλλοδαπών και τις άνομες ενέργειες τους. Επιπλέον, αγροτική οδοποιία, δημοτικός φωτισμός ,ελλιπής αποκομιδή απορριμμάτων, παραβατικότητα των ΡΟΜΑ στο Δ.Δ Σαγεϊκων αποτελούν σοβαρά και ταυτόχρονα χρονίζοντα προβλήματα.

Τέλος, οφείλουμε να αναδείξουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις την επικινδυνότητα της Πατρών Πύργου και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου.

ΕΡ.: Τι γίνεται με την υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω «εικονικών» γάμων στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας; Σε τι στάδιο βρίσκονται οι έρευνες; Δεδομένου ότι έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση ωστόσο δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση από το Δήμο…

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας έγινε, πανελλαδικά, γνωστός με αυτή την υπόθεση. Προσωπικά με ενοχλεί να αιωρείται αυτή η κατηγορία στον Δήμαρχό μας.Θα ήθελα να είχε τρέξει ο ίδιος  την επίσπευση αυτής της υπόθεσης, και να μην επιδιώκει την απαλλαγή δια της παραγραφής. Δεν έχω πληροφόρηση για το στάδιο των ερευνών.

Ωστόσο είναι ένα μελανό σημείο που χρήζει άμεσης διαλεύκανσης και απόδοση δικαιοσύνης. 

ΕΡ.: Πως κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής και τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου;

Ο Δήμαρχος είναι ταμπουρωμένος πίσω από το ρηχό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δράσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων (σ.σ. και μη μας πει για τα ενοίκια). Ο Δήμαρχος είναι δέσμιος των προσωπικών του ανεπαρκειών και της ανικανότητας χάραξης στρατηγικής και ιεράρχησης στόχων. Χαρακτηριστικό της απουσίας χάραξης στρατηγικής είναι η πρόσφατη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2018. Είναι δε, ο πρώτος Δήμαρχος σε επίπεδο Νομού που τίθεται σε αργία για παράβαση καθήκοντος για δόλο ή βαριά αμέλεια.

Ερ.: Ποια έργα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα για να αναβαθμιστεί ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Πρώτον, πρέπει να φύγει… η παρούσα Δημοτική Αρχή κα να αντικατασταθεί από μια αρχή με όραμα και σχέδιο, απαλλαγμένη από δεσμεύσεις, με ήθος και δημοκρατικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν είναι οι εξής:

  • Χωροταξική οργάνωση του παραλιακού μετώπου για τη προσέλκυση επενδύσεων στο τουριστικό τομέα σε συνδυασμό με την υλοποίηση της μελέτης για την διάβρωση των ακτών.
  • Επέκταση της διώρυγας του φράγματος Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας.
  • Παράκαμψη της πόλης κ. Αχαΐας, σύνδεση με αεροδρόμιο Αράξου και αξιοποίηση αυτού στο τομέα των μεταφορών αγροτικών εξαγώγιμων προϊόντων.
  • Άμεση ανάπλαση λιμανιού και κατασκευής μαρίνας στις Αλυκές.
  • Ανάδειξη του δάσου της Στροφυλιάς με δράσεις που θα είναι συμβατές με το περιβάλλον.
  • Ανάδειξη θρησκευτικού τουρισμού (Μοναστήρια όπως ο Αγ.Νικόλαος Σπάτα κ.ά) και αρχαιολογικών χώρων.
  • Αποκέντρωση υπηρεσιών στις έδρες των πρώην Δήμων.

Ερ.: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας πρέπει να είναι Αχαγιώτης… Συμφωνείτε; Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού δημάρχου σύμφωνα με τη γνώμη σας;

Είναι αλήθεια κ.Μαγνησαλή ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι κύκλοι διακινούν αυτή την ιδέα…

Διαφωνώ πλήρως με αυτή τη λογική, έτσι όπως παρουσιάζεται. Δηλαδή ότι μόνο η Αχαγιά έχει ικανούς ανθρώπους για τη θέση αυτή. Να γνωρίζουν όσοι διακινούν αυτή την ιδέα ότι σε αυτή τους την προσπάθεια θα συναντήσουν μέτωπο από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες.

Να γνωρίζουν επίσης ότι στις  μετριότητες που παρουσιάζει η Αχαγια σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι καλύτεροι να διοικήσουν τον τόπο μας από άλλες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Ένας καλός Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει χρόνο, εμπειρία,  να γνωρίζει τα προβλήματα, να είναι ειλικρινής ,να είναι και να φαίνεται έντιμος ,αποτελεσματικός, να έχει οξυδέρκεια, να διαθέτει λόγο σαφή, πειστικό και κατανοητό.

Τέλος, ένας ικανός δήμαρχος θα πρέπει να αφήνει να μιλούν τα έργα του και όχι τα αυτονόητα να θεωρούνται παραγωγή έργου.

ΕΡ.: Θα ήθελα να κλείσουμε μ’ ένα δικό σας μήνυμα…

Ζούμε νοοτροπίες πρωτόγνωρες για τον τόπο μας. Είδαμε την τιμωρία του Δημάρχου και άλλων Δημοτικών Συμβούλων. Όπως σας αναφέρω και πιο πάνω έχουμε την κατηγορία του Δημάρχου για το θέμα των γάμων. Εκκρεμεί η υπόθεση της ΔΕΥΑΔ στα δικαστήρια.

Διακοπές νερού με υπαιτιότητα του Δήμου και χωρίς ένα συγγνώμη προς  τους Δημότες. Αναρωτιέμαι πραγματικά που είναι ο πνευματικός κόσμος να τα στηλιτεύσει, που είναι ο τοπικός τύπος ,ηλεκτρονικός και έντυπος. Είμαστε σε μία κατηφόρα αξιών, κουλτούρας και ηθών. Η πολιτική έχει γίνει επικοινωνία και λάιφ στάιλ.

Βέβαια για όλα αυτά υπάρχει αναστροφή και θα την δώσει ο απλός δημότης που βιώνει τα προβλήματα.