Τοπικά

“Βλέπουν” εμπρησμό για τη φωτιά στο Δάσος της Στροφυλιάς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ήταν τυχαίες οι πυρκαγιές στη Δυτική Αχαΐα;

Ή μήπως όχι; Μ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην «Πελοπόννησο» φωτίζεται η αθέατη πλευρά της υπόθεσης! Φωτιές άναψε στις Αρχές της Δυτικής Αχαΐας η τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά μέσα ένα τριήμερο, αφού με εξαίρεση αυτή κοντά στο χωριό Χαραυγή που θεωρείται συμπτωματική, οι δύο τελευταίες σε Μαύρα Βουνά Αράξου και Στροφυλιά,μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι φλόγες στον προστατευόμενο χώρο της Καλογριάς, στο Μετόχι, έκαναν την εμφάνισή τους στις 7.30 το πρωί, για να κάνουν στάχτη 25 στρέμματα πευκοδάσους. Η έγκαιρη επέμβαση 26 πυροσβεστών με 17 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων, από την ΠΥ Πατρών, ΒΙΠΕ, Λεχαινών και Πύργου, 3 αεροσκάφη και οχήματα περιφέρειας και δήμου απέτρεψε την επέκταση.

Κι ενώ η πυροσβεστική εξετάζει πολύ σοβαρά την πιθανότητα του εμπρησμού από πρόθεση, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Θανάσης Ραυτακόπουλος, είναι άκρως αποκαλυπτικός, μεταφέροντας τις δικές του εκτιμήσεις, στην «Π».

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για καθαρούς εμπρησμούς. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου,όπως και σε πολλούς άλλους, υπάρχου πολλά. Υπάρχουν συμφέροντα, για εκτάσεις σε Αραξο και Στροφυλιά, που έχουν να κάνουν με επχειρηματική δραστηριότητα, αγροτεμάχια και βλέψεις ορισμένων, που σχετίζονται με τον τουρισμό», δηλώνει.

Πηγές συνδέουν, ειδικά το χθεσινό περιστατικό στη Στροφυλιά, με παράνομη υλοτομία που γίνεται στο δάσος, αφού τη Δευτέρα ξεκίνησε η περίοδος ξύλευσης και δεν αποκλείεται κάποιοι να ήθελαν να κρύψουν τα ίχνη της παρανομίας τους. Ενδεικτικό «σημάδι» και η έγγραφη καταγγελία που έκανε, προ ημερών ο Φορέας Διαχείρισης Στροφυλιάς – Κοτυχίου, ενημερώνοντας το υπουργείο περιβάλλοντος (με φωτογραφικό υλικό) ότι γίνεται λαθροϋλοτομία, κάτι που γνωρίζουν καλά, Δασαρχεία Πατρών και Αμαλιάδας, όπως και ο οικείος δήμος.
Φύλακες είχαν, αρχές του μήνα, διαπιστώσει αποψίλωση βελανιδιών, πεύκης, καθώς και προσήμανση δένδρων προς υλοτόμηση από αγνώστους.