Τοπικά

Φωτήλας: “Οι Ρομά της Αχαΐας βρίσκονται στο σχεδιασμό της Ειδικής Γραμματείας;”

επιμελητηριακές εκλογές
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ιάσων Φωτήλας

Παρά το μπαράζ υποσχέσεων του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με το στόχο που έχει θέσει για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας των Ρομά καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της ισότιμης μεταχείρισης των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, η κατάσταση είναι ίδια και ίσως χειρότερη επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Μέχρι σήμερα άγνωστο παραμένει τόσο το έργο της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, όσο και η υλοποίηση των εξαγγελιών της συγκυβέρνησης. Την ίδια στιγμή νέα περιστατικά παραβατικότητας καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες όπως η απώλεια της ζωής δεκαεπτάχρονου μαθητή στην περιοχή του Αιγίου, η αύξηση της παραβατικότητας και της οπλοφορίας σε περιοχές του Δήμου Αιγίου, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων επαιτείας σε συγκεκριμένα «πόστα» στην Πάτρα. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Ειδική Γραμματεία Ρομά, σε ποια φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχουν προβεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων παραβατικότητας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Αχαΐα ειδικότερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ρομά (8 Απριλίου) το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε ένα μπαράζ υποσχέσεων προβάλλοντας ως στόχο την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχεια των Ρομά καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της ισότιμης μεταχείρισης των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Την ίδια στιγμή η Υπουργός υποσχέθηκε ότι εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι πρώτες οικειοθελείς μετεγκαταστάσεις Ρομά από παραγκουπόλεις σε οικισμούς με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επισημαίνεται ότι από το 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιούργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά με προϋπολογισμό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 662.000 Ευρώ για 24 μετακλητούς υπαλλήλους.

Το περιστατικό απώλειας 11χρονου αγοριού από «αδέσποτη σφαίρα» εξαιτίας «στραβής», όπως χαρακτηρίστηκε από τον τότε Υφυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, οδήγησε τη συγκυβέρνηση σε μία νέα παροχολογία λίγες μέρες αργότερα. Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη τύπου πέντε υπουργών δόθηκαν υποσχέσεις που αφορούσαν τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, την είσοδο χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικά σχολής για γονείς Ρομά, την υποχρεωτική παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά Ρομά, τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα στα σχολεία που μαθητεύουν Ρομά από 25 σε 15, τη χρηματοδότηση 74 καταυλισμών από εθνικούς πόρους κ.α.

Μέχρι σήμερα άγνωστο παραμένει τόσο το έργο της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, όσο και η υλοποίηση των εξαγγελιών της συγκυβέρνησης. Την ίδια στιγμή νέα περιστατικά παραβατικότητας καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες όπως η απώλεια της ζωής δεκαεπτάχρονου μαθητή στην περιοχή του Αιγίου, η αύξηση της παραβατικότητας και της οπλοφορίας σε περιοχές του Δήμου Αιγίου, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων επαιτείας σε συγκεκριμένα «πόστα» στην Πάτρα.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιο είναι το έργο έως σήμερα της Ειδικής Γραμματείας Ρομά; Σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχει προβεί και ποια μέτρα έχει λάβει; Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της;
Σε ποια φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με την εκπαίδευση των Ρομά;
Θα προχωρήσει η υπόσχεσή σας για κατασκευή 74 καταυλισμών; Εάν ναι, βάσει ποιων πόρων, σε ποιες περιοχές θα κατασκευαστούν και ποιες ενέργειες έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί;
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε ήδη προβεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων παραβατικότητας; Υπάρχουν αντίστοιχες ενέργειες και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου;