Like

Είσαι αισιόδοξος; Θα ζήσεις περισσότερο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αισιοδοξία

Αναζητώντας τη φωτεινή πλευρά της ζωής μας, μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 70000 γυναίκες, κατά τη χρονική περίοδο 2004 -2012, εξετάζοντας τα επίπεδα της υγείας τους και της αισιοδοξίας τους.

Τα ευρήματα της μελέτης τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, έδειξαν πως οι γυναίκες που ήταν πιο αισιόδοξες, είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, από διάφορες αιτίες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι λοιμώξεις και οι αναπνευστικές ασθένειες.

Όπως σημειώνεται στο δελτίου τύπου του Πανεπιστημίου, ο Eric Kim, ένας εκ των συγγραφέων, της μελέτης λέει: “Ενώ οι περισσότερες ιατρικές προσπάθειες προστασίας της δημόσιας υγείας εστιάζουν στη μείωση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες, αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά”.

“Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την ενίσχυση της αισιοδοξίας, η οποία έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με πιο υγιή συμπεριφορά και υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής”, προσθέτει.

Τι έδειξαν τα ευρήματα;

Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες είχαν σχεδόν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, από οποιαδήποτε ασθένεια, συγκριτικά με τις λιγότερο αισιόδοξες γυναίκες.

Αναλυτικά, οι αισιόδοξες γυναίκες είχαν

16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
38% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο
39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο
38% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο
52% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις
Για το τέλος η Δρ Kaitlin Hagan, συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης συμπληρώνει πως η αισιοδοξία μπορεί να μεταβληθεί με σχετικά απλούς και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, όπως το να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας τη συνήθεια να γράφουμε και να σκεφτόμαστε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως η σταδιοδρομία και οι φιλίες μας.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: “Η ενθάρρυνση της χρήσης αυτών των παρεμβάσεων θα μπορούσε να είναι ένας καινοτόμος τρόπος για την ενίσχυση της υγείας στο μέλλον”.