Τοπικά

Πάτρα : Το χρονικό της Τραγωδίας στο παλαιό λιμάνι

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής , σαν «χάρτινος» πύργος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, σκοτώνοντας έναν αλλοδαπό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλον έναν.

Από το 2015, μάλιστα, το κτίριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας τη σημερινή τραγωδία.

Οι γραφειοκρατικές όμως αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα, καθώς μόλις χθες το πρωί υπογράφηκε από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση για την κατεδάφισή του, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.

Ο Δήμος της Πάτρας είχε δώσει μεγάλη μάχη για να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο υπόστεγο, καθώς η  Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη.

Αν και το κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο, για χρόνια να χρησιμοποιείτο από το λιμενικό ως χώρος κράτησης παράνομων αλλοδαπών που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα από το λιμάνι της Πάτρας. Το τελευταίο διάστημα στο χώρο έβρισκαν κατάλυμα παράνομοι αλλοδαποί.

Παράλληλα, δεκάδες Πατρινοί στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο, ενώ κατά την περίοδο του Καρναβαλιού πολλά άτομα παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις, κυρίως την καύση του Καρνάβαλου, από εκεί.

Tέλος, ανησυχία προκαλείται από τα μόρια της σκόνης του αμίαντου που κάλυψαν σήμερα την περιοχή, μετά την κατάρρευση του κτιρίου.