Τα Νέα της Αγοράς Τα νέα των Επιχειρήσεων

Τι πρέπει να ξέρω για το κράνος που θα διαλέξω

τι πρέπει να ξέρω για το κράνος , Moto Ματζουρής , πως να διαλέξω το σωστό ποδήλατο
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το κατάστημα Moto Ματζουρής σας ενημερώνει :

Με τόσους λάτρεις της μοτοσυκλέτας, η βιομηχανία γύρω από αυτές ανθεί συνεχώς, δίνοντάς σου μια πληθώρα επιλογών όσον αφορά τα κατάλληλα αξεσουάρ για τις βόλτες σου, αλλά και πληροφορίες όπως πχ τι πρέπει να ξέρω για το κράνος που θα διαλέξω ; Μπορεί να το ακούς και να το ξανά ακούς, αλλά το κράνος σώζει ζωές.

Τύποι κράνους

Ξεκινώντας, ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κράνους. Υπάρχουν αρκετά είδη. Έχουμε ξεχωρίσει όμως τα πιο σημαντικά για να επιλέξεις. Κατηγοριοποιώντας τα κράνη από εκείνο που σου προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία σε αυτό με τη μικρότερη, τα κράνη διαχωρίζονται σε full face, off road, modular/flip-up και jet ή αλλιώς open face. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται περιληπτικά οι τέσσερις τύποι και τα χαρακτηριστικά τους.

Προστασία Full face Off road Modular/Flip up Jet (open face)
Κρανίο X X X X
Βάση κρανίου X X X X/-
Πρόσωπο X X X/-
Πηγούνι X Χ X/-

Χ= διαθέτει προστασία
– = δε διαθέτει προστασία
Χ/-= διαθέτει προστασία υπό προϋποθέσεις

Ξεκάθαρα, λοιπόν, ο τύπος κράνους που παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία στον αναβάτη είναι το full face. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες για κάθε τύπο, ώστε να κρίνεις βάσει των δικών σου αναγκών και προτιμήσεων.

Full face

Το λέει και το όνομά του, είναι full face, δηλαδή καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι. Εκτός της βασικής κάλυψης, διαθέτει κάλυψη στο πίσω μέρος η οποία προστατεύει μέρος του αυχένα, αλλά και στο πηγούνι, με ένα έξτρα κομμάτι από σκληρό υλικό στο μπροστινό μέρος. Τα μάτια δε θα μπορούσαν να μείνουν απροστάτευτα και για αυτό το λόγο υπάρχει η ειδική κινούμενη ζελατίνα.

Off road

Συχνά αναφέρονται ως motocross κράνη και επιλέγονται συνήθως από off road αναβάτες. Καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι και το πηγούνι, ενώ διαθέτουν ένα μικρό γείσο για την προστασία από τον ήλιο, το χώμα και τη λάσπη. Σε αντίθεση με τα full face, τα off road κράνη διαθέτουν άνοιγμα στην περιοχή των ματιών με σκοπό τη χρήση ειδικών γυαλιών ή μάσκας μηχανής. Όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με μάσκα, παρέχουν εξαιρετικά υψηλή προστασία.

Modular/Flip up

Αν και ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικά είδη, οι ομοιότητες είναι πολλές. Είναι η μέση λύση μεταξύ full face και jet (open face). Πρόκειται για κράνη στα οποία, είτε αφαιρείται ( modular κράνος), είτε κινείται όλο το μπροστινό τμήμα (flip up κράνος) μαζί με τη ζελατίνα. Είναι αρκετά ασφαλή όταν είναι κλειστά, σχεδόν όπως τα full face, και ταυτόχρονα βολικά αφού ανάλογα με τη διαδρομή ή τη διάθεση του αναβάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανοιχτά. Συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα υπόλοιπα.

flip Up
modular

Jet (open face)

Εκτός από “ανοιχτά” αποκαλούνται και κράνη τριών τετάρτων και σχεδιάζονται χωρίς το έξτρα κομμάτι προστασίας στο πηγούνι. Παρόλο που ένα jet κράνος προστατεύει το κρανίο, αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο, γεγονός που καθιστά πιο ευάλωτο τον αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος.

Προδιαγραφές κατασκευής

Τα κράνη μοτοσυκλέτας διαθέτουν ανθεκτικό εξωτερικό κέλυφος, κατασκευασμένο είτε από απλά θερμοπλαστικά, είτε από πιο σύνθετα υλικά, όπως kevlar ή carbon, καθένα από τα οποία προσφέρει στο κράνος διαφορετική αντοχή και διάρκεια ζωής. Το υλικό κατασκευής είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για το βάρος του κράνους, με σαφέστατα πιο ελαφριά εκείνα που είναι φτιαγμένα από carbon.

Το σκληρό μέρος προστατεύει τόσο από μικροαντικείμενα που πιθανόν “εκτοξεύονται” κατά την οδήγηση, αλλά κυρίως από πιθανή πρόσκρουση. Τον ίδιο σκοπό έχουν και τα μαξιλαράκια στο εσωτερικό, αφού προσφέρουν άνεση στον αναβάτη και απορροφούν την ένταση και τους κραδασμούς από το κεφάλι του οδηγού.

Καλό είναι να αναζητούμε κράνη που είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και που τυγχάνουν ευρύτερης αναγνώρισης. Όλα τα κράνη φέρουν ειδική σήμανση, που δηλώνει ποιες προδιαγραφές καλύπτουν.

Συχνά ακούμε να λένε πως τα κράνη έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές. Ο συνήθης χρόνος ζωής ενός κράνους με θερμοπλαστικά υλικά είναι από 3 έως 6 χρόνια, ενώ για εκείνα από σύνθετα υλικά (carbon, kevlar) από 7 έως 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, κράτα υπόψη σου ότι εφόσον εμπλακείς σε ατύχημα, το κράνος πρέπει να αλλαχθεί έστω κι αν η ζημιά του είναι πολύ μικρή.

Επιλογή μεγέθους

Το βασικότερο κριτήριο για την αγορά κράνους είναι η σωστή εφαρμογή στο κεφάλι. Εκτός από το συντελεστή ασφάλειας που προσφέρει ένα κράνος, ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η άνεση. Το σωστό κράνος για εσένα, δεν πρέπει να σε πιέζει στην περιφέρεια του κεφαλιού (αυτήν που περνάει από το μέτωπο) και να εφαρμόζει χωρίς να υπάρχουν κενά. Αντίθετα, η πίεση στα μάγουλα πρέπει να υπάρχει, διότι είναι το μόνο σημείο που μετά από μικρή χρήση προσαρμόζεται καλύτερα στο πρόσωπο σου.

 Πότε ένα κράνος έχει καλή εφαρμογή;

Αρχικά, θα χρειαστεί να γίνει μέτρηση της περιφέρειας του κεφαλιού με μία μεζούρα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, για να γίνει σωστά η διαδικασία πρέπει η μεζούρα να περάσει από τη γραμμή του μετώπου.

Σε δεύτερη φάση, χρησιμοποιώντας ένα διεθνές μεγεθολόγιο, μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για εσένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγεθολόγιο είναι ενδεικτικό και συνήθως δεν είναι κοινό για όλες της εταιρείες. Ιδανικά, λίγο πριν την αγορά κάνε ταυτοποίηση και στο μεγεθολόγιο του κατασκευαστή, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές.

Ένα κράνος πρέπει να είναι σφιχτό στο κεφάλι, αλλά ταυτόχρονα άνετο για πολύωρη χρήση. Ένα καλό tip είναι να δοκιμάσεις να βάλεις ένα δάχτυλο ανάμεσα στο μέτωπο και στο κράνος όταν το δοκιμάζεις. Το σωστό μέγεθος θα το βρεις όταν το δάχτυλο δεν θα χωράει. Επιπλέον, δοκίμασε να κουνήσεις το κεφάλι δεξιά – αριστερά και πάνω – κάτω, κρατώντας το κράνος καλά με τα χέρια. Θα καταλάβεις ότι βρήκες το σωστό μέγεθος, όταν το κεφάλι σου δεν θα κουνιέται ανεξέλεγκτα.

Πολύ συχνά αναβάτες που φορούν γυαλιά οράσεως αντιμετωπίζουν πρόβλημα διότι δε χωρούν οι βραχίονες του σκελετού στο κράνος. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται να υπάρχει ο αντίστοιχος χώρος στο εσωτερικό. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που είναι πρέπει να λάβεις υπόψη σου και σε περίπτωση που θέλεις να φοράς γυαλιά ηλίου. Ακόμη, ο έξτρα χώρος είναι απαραίτητος και στην περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις σύστημα ενδοεπικοινωνίας ενώ οδηγείς τη μηχανή σου.

Άλλα χαρακτηριστικά

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό για την επιλογή του κατάλληλου κράνους είναι το σύστημα εξαερισμού ή αλλιώς οι αεραγωγοί. Σχεδόν όλα τα κράνη διαθέτουν αεραγωγούς, οι οποίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο διότι κρατούν το κεφάλι δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα δεν αφήνουν τη ζελατίνα να θολώσει.

Θα το βρεις εξαιρετικά χρηστικό εάν το εσωτερικό του κράνους είναι αφαιρούμενο, όχι μόνο για να είναι εύκολη η πλύση του, αλλά και για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να αλλάξεις μαξιλαράκια.

Κάτι που έχω εκτιμήσει προσωπικά σε προηγούμενα κράνη που είχα, αλλά δυστυχώς λείπει από το κράνος που έχω επιλέξει το τελευταίο διάστημα, είναι το επιρίνιο και το υποσιάγωνο, τα οποία συνήθως είναι αποσπώμενα. Με είχαν βολέψει πάρα πολύ, γιατί προστατεύουν από το κρύο.

Ένα ακόμη στοιχείου που επίσης έχω χρησιμοποιήσει αρκετά σε προηγούμενα κράνη είναι η εσωτερική αντηλιακή ζελατίνα. Βολεύει ιδιαίτερα για τις ηλιόλουστες διαδρομές το Σαββατοκύριακο, γιατί δε χρειάζεται να θυμάσαι να πάρεις μαζί σου τα γυαλιά ηλίου. Από την άλλη βέβαια, προσθέτει έξτρα βάρος στο κράνος.

Για το τέλος, άφησα έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα για την επιλογή κράνους, το λουράκι. Τα “αγωνιστικού τύπου” (double rings) είναι λίγο πιο δύσκολα κατά το δέσιμο – λύσιμο, αλλά ταυτόχρονα πιο ελαφριά και ασφαλή. Υπάρχουν επίσης τα κουμπώματα με καστάνια ή με πόρπη (“αυτάκια”), ωστόσο έχω ακούσει πως πολλούς αναβάτες τους ενοχλεί ο μεγαλύτερος όγκος που έχουν. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το υλικό κατασκευής για το λουράκι. Προτίμησε εκείνα που είναι κατασκευασμένα από μαλακό υλικό και όχι από πλαστικό, γιατί ενδέχεται να σου προκαλέσει ερεθισμούς.

Κλείνοντας

Το καλύτερο κράνος είναι αυτό που εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι σου, είναι πιστοποιημένα ασφαλές, δεν κουράζει τον αυχένα και διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θεωρείς απαραίτητα για την οδήγηση της δικής σου μοτοσυκλέτας.

Όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες που εάν δεν δώσεις σημασία κατά την αγορά του κράνους, ίσως σε κουράσουν και σε κάνουν αργά ή γρήγορα να σκεφτείς να οδηγήσεις χωρίς αυτό.