Τοπικά

«Μαραζώνουν» τα Κέντρα Υγείας – «Καμπανάκι» για Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου

Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Κώστας Πετρόπουλος μιλά στο westcity.gr

Ένα βήμα πριν την διάλυση βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη του νομού Αχαΐας εξαιτίας της υπoχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Ο πρόεδρος των εργαζομένων «Ιπποκράτης» Κώστας Πετρόπουλος μιλώντας στο “westcity” περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.

«Κάποτε τα Κέντρα Υγείας «φρέναραν» πολλά περιστατικά καθώς μπορούσαν να ανταπεξέλθουν επάξια στις ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά των ασθενών στα Νοσοκομεία. Εξάλλου αυτός ήταν και ο σκοπός δημιουργίας τους. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και υλικών», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Καλαβρύτων υπάρχουν μόλις δύο ασθενοφόρα και τρεις οδηγοί για να καλύψουν τις ανάγκες 45 χωριών ενώ καθημερινά φεύγουν γιατροί για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο Αιγίου. «Για παράδειγμα, εάν γίνει κάτι σε κάποιο χωριό της Κλειτορίας οι δυνατότητες που υπάρχουν για άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς από το Κέντρο Υγείας της περιοχής είναι περιορισμένες», επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το Κέντρο Υγείας του εν λόγω Δήμου δέχεται καθημερινά πολύ κόσμο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ούτε καν τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν οικονομικά για να προμηθευτεί η μονάδα απαραίτητα υλικά.

Στο Δήμο Ερυμάνθου υπάρχει μια μόνο νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου. «Αυτό έχει ως συνέπεια να μη βγαίνουν οι βάρδιες του 24ωρου και να μένει το Κέντρο Υγείας κλειστό με ό,τι αυτό συνεπάγεται..», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ», ενώ σημειώνεται ότι «Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».

Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμους δεν έχει παιδίατρος, σημειώνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.