Like

Κατοικίδια: οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών, το λέει και η επιστήμη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Κατοικίδια, οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με κατοικίδια ζώα λαμβάνουν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους με αυτά, παρά από τη σχέση τους με τα αδέρφια τους.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Developmental Psychology, προσθέτει στα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία πως η παρουσία ζώων συντροφιάς σε ένα σπίτι, μπορεί να έχει θετική επίδραση στις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα για την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κέιμπριτζ και το Κέντρο για τη Διατροφή των Κατοικίδιων Ζώων WALTHAM και αποτελεί μία από τις σχετικά λίγες μελέτες των σχέσεων παιδιών και κατοικιδίων -αν και η παρουσία ζώων σε σπίτια είναι πλέον συνηθισμένη.

“Όποιος έχει αγαπήσει ένα κατοικίδιο ζώο στην παιδική του ηλικία ξέρει ότι στρεφόμαστε σε αυτά για συντροφιά και εξομολογήσεις”, δήλωσε ο Mat Cassells, υπότροφος στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεγαλύτερης έρευνας για την οικογενειακή ζωή.

“Θέλαμε να μάθουμε πόσο ισχυρές είναι οι σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα, σε σχέση με τους οικογενειακούς δεσμούς. Τελικά, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού”, πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 12 χρονών από 77 οικογένειες, τα οποία ζούσαν με ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζώα και με ένα ή περισσότερα αδέρφια στο σπίτι. Η ερευνητική ομάδα του Cassells σημείωσε ότι τα παιδιά ανέφεραν πιο ισχυρούς δεσμούς με τα κατοικίδια ζωάκια τους, σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Στα σπίτια με σκύλους, τα παιδιά λάμβαναν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση που είχαν με το ζώο τους και είχαν λιγότερες συγκρούσεις με αυτό, συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν άλλου είδους κατοικίδια.

“Αν και τα κατοικίδια δεν καταλαβαίνουν απολύτως και δεν μπορούν να απαντήσουν λεκτικά, οι αποκαλύψεις που έκαναν τα παιδιά σε αυτά, δεν ήταν λιγότερες από εκείνες που έκαναν στα αδέρφια τους. Το γεγονός ότι τα κατοικίδια δεν μπορούν να καταλάβουν ή να απαντήσουν μπορεί να είναι ακόμη και πλεονέκτημα, καθώς εγγυάται ότι δεν πρόκειται να είναι επικριτικά”, εξήγησε ο Cassells.

Η Δρ Nancy Gee, μία εκ των ερευνητών, πρόσθεσε: “Τα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως τα κατοικίδια ζώα έχουν θετικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και στην κοινωνική συνοχή, συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν οι έφηβοι από τα κατοικίδια ζώα μπορεί κάλλιστα να στηρίζει την ψυχολογική ευεξία αργότερα στη ζωή τους”.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν το γεγονός ότι τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν ικανοποιημένα στον ίδιο βαθμό από τις σχέσεις τους με τα κατοικίδια ζώα, αλλά τα κορίτσια ανέφεραν ότι έκαναν περισσότερη παρέα, αποκάλυπταν περισσότερα πράγματα, αλλά και συγκρούονταν πιο συχνά με αυτά.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει πως τα αγόρια ανέφεραν ισχυρότερες σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα τους, αλλά η νέα έρευνα εντόπισε το αντίθετο, υποδεικνύοντας ότι ίσως τα κορίτσια αλληλεπιδρούν με τα ζώα στο σπίτι με πιο εκλεπτυσμένους τρόπους.

“Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη για τη μακροπρόθεσμη επίδραση των ζώων συντροφιάς στην ανάπτυξη των παιδιών”, κατέληξε η Δρ Gee.