Κατηγορίες : Τοπικά

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΟΔΕ Αχαΐας Γιάννης Καρβέλης στο westcity.gr

Επιμέλεια Άντυ Μαγνησαλή

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΟΔΕ Αχαΐας Γιάννης Καρβέλης μιλά στο westcity.gr  !!! Αναμένεται κονδύλι ύψους περίπου 19,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών – Ζητούμενο η σωστή διαχείριση .

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και την ανάγκη στήριξής τους μέσω κονδυλίων μίλησε επίσης ο Γιάννης Καρβέλης .

«Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμη και εν μέσω της ισχυρής αυτής οικονομικο-κοινωνικής κρίσης παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, για την περίοδο 2014-2020, μέσω της νέας ΚΑΠ, με τις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να δαπανηθεί κονδύλι ύψους περίπου 19,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου. Συνεπώς, η ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων ανάπτυξης και προοπτικών του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με τα παρεχόμενα επενδυτικά μετρά στήριξης, λειτουργούν ως εφαλτήρια για την επιλογή της επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτόν».

Επίσης, ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε και στους νέους αγρότες, που πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη Δυτική Αχαΐα, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν τη γη τους λόγω της μηδαμινής ενίσχυσης από την Πολιτεία

«Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο νέων ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό κλάδο χωρίς να κατέχουν ιδιόκτητες εκτάσεις ή να έχουν στην κατοχή τους μόλις λίγα στρέμματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην καταφέρνουν, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν, να αποκτήσουν μια βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των εισροών (λιπάσματα, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ.) δε αφήνουν πολλά περιθώρια σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει έχοντας στην κατοχή του μια μικρή γεωργική έκταση. Για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια απόκτησης όσο μεγαλύτερης γεωργικής έκτασης και ταυτόχρονα η έκταση αυτή να βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μια περιοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Η Μελέτη του ΟΟΣΑ

Βέβαια η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα καταρρίπτει τον μύθο των μεγάλων εκτάσεων και των επιδοτήσεων ως παραγόντων επιτυχίας. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιτυχημένων αγροτικών μονάδων με μικρές εκτάσεις. Η επιτυχία τους βασίστηκε στο ότι αντιστάθμισαν το μειονέκτημα της έκτασης με σωστό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ, αυξάνοντας έτσι τον λόγο εσόδων προς έξοδα.

Επίσης, στην Ευρώπη οι μεγαλύτερες εκτάσεις εμφανίζουν μικρότερη αποδοτικότητα από τις μικρότερες, που λαμβάνουν λιγότερες επιδοτήσεις. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν τις υψηλότερες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και στην καινοτομία είναι και οι πιο ανταγωνιστικές στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, η υιοθέτηση πρακτικών οικολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας και η παραγωγή οργανικών προϊόντων συνδέεται με υψηλότερη ανταγωνιστικότητα».

Νέες Τεχνολογίες !

Αναμφίβολα στο τρίπτυχο «τεχνολογία – αποτελεσματικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγώγων – branding» κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για τους νέους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Σύμφωνα με μελέτες, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με την ένταξη σε υγιείς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και το επιτυχημένο branding προϊόντων που αποφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία, ο νέος αγρότης έχει όλα τα εφόδια για να μπορέσει να επιβιώσει.

Η προσαρμογή στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και στις νέες τεχνολογικές μεθόδους παραγωγής του δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει το κόστος παραγωγής του και να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων του. Για να μπορέσει να κάνει πλέον τη δουλειά του πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά, ο σύγχρονος αγρότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει λογισμικά για τη διαχείριση της εκμετάλλευσής του, με τεχνικές ευφυούς γεωργίας ακριβείας και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας των φορητών συσκευών αφής.

Παράλληλα εγγύηση επιτυχίας για έναν νέο αγρότη αποτελεί η συμμετοχή του σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, προκειμένου από κοινού να προωθούν τα αγροτικά τους προϊόντα χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι με τον συνεταιρισμό αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών για ένα προϊόν που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σημαντικό όπλο για έναν νέο αγρότη αποτελεί η δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων με την προώθηση τοπικών brand name, με δράσεις εξωστρέφειας και προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Δίνοντας brand name σε κάποιο αγροτικό προϊόν, επιτυγχάνεται η αύξηση της ελκυστικότητάς του προς τους καταναλωτές, ενώ προστίθεται αξία στο προϊόν, αφού αναφέρεται ο τόπος προέλευσής του», τόνισε ο κ. Καρβέλης.

Στήριξη από την Πολιτεία

«Τέλος, επιβεβλημένη κρίνεται η αρωγή της πολιτείας η οποία πρέπει να καθοδηγείται από ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να μην περιορίζεται κατ’ ανάγκη μόνο στα χρηματοδοτικά εργαλεία επισήμανε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΟΔΕ Αχαΐας τονίζοντας τα εξής:

«Ένας νέος αγρότης, για να έχει προοπτική στην επαγγελματική απασχόλησή του με την γεωργία, θα πρέπει πρώτα να έχει αποκτήσει πολύ καλή επαγγελματική εκπαίδευση και να εξασφαλίσει συνεχή επιμόρφωση και συμβουλευτική στήριξη. Τούτο ακριβώς μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη παρακαταθήκη του κράτους απέναντι σε μια κοινωνία που καθημερινά ασφυκτιά για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης».

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 4 νεκρούς με Covid και έναν με γρίπη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 6 έως 12 Μαΐου) για τη γρίπη, τον κορωνοϊό  και τον RSV ανακοίνωσε… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας, η Αντιπεριφερειάρχης, Γεωργία Ντάτσικα

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αχαΐας που φοιτούν μαθητές με νοητική υστέρηση, κινητικές αναπηρίες και αυτισμό… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

Το Δημογραφικό, το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 15 Μαΐου η ημερίδα με θέμα «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Καμπανάκι κινδύνου! Η Ελλάδα γερνάει – Αναγκαιότητα… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

Συνάντηση του Ανδρέα Τσώκου με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως

Με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε ο πολιτευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία Ανδρέας Τσώκος. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, βρέθηκαν… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

Δύμη: Η Απολλωνιάδα έκανε το 2-2 και όλα κρίνονται την Κυριακή

Η Δύμη ηττήθηκε στην Περιβόλα από την Απολλωνιάδα με 80-61 και οι μελανόλευκοι έκαναν το 2-2 στη σειρά.  Έτσι η… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

Ανοίγει σήμερα το εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. στην Πάτρα

 Σε ανακοίνωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής: Το στρατηγείο του εκλογικού αγώνα, το Εκλογικό Κέντρο της Νέας Δημοκρατίας… Διάβασε περισσότερα

16 Μαΐου 2024

This website uses cookies.