Τοπικά

Έκκληση για την αποφυγή οχημάτων εντός των παραλιών του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς

Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τα αυτοκίνητα στην παραλία

Την εμφάνιση τους έκαναν τα πρώτα χελωνάκια (νεοσσοί) της φετινής σεζόν στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Τα χελωνάκια αναρριχώνται μαζικά προς την επιφάνεια της άμμου εγκαταλείποντας τις φωλιές τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της περιόδου εκκόλαψης.

Στα πλαίσια πεζής πρωινής παρακολούθησης (monitoring) καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά με τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού (τζιπ, αγροτικά 4×4) να κινούνται εντός του αιγιαλού συμπιέζοντας την άμμο και αλλοιώνοντας παράλληλα την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών.

Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αλλά και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής (θαλασσοσφυριχτές, κρινάκια της άμμου κ.λπ.).

Η ομάδα εργασίας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις») και απευθύνουν έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν στο έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε

Σε περίπτωση που οι πολίτες παρατηρούν παράνομη κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στις παραλίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231), και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

Η παρακολούθηση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς από την παραλία Κουνουπελάκι μέχρι την Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE EUROTURTLES” από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί με ίδια μέσα την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας από την παραλία Καλόγρια μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από τη Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών.

Περισσότερες πληροφορίες:

Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc.,Υπεύθυνος Προγράμματος συνεργάτης ΑΡΧΕΛΩΝ, κιν: 6947938358, info@mamasis.gr

Γεωργία Καραμπέρου, Συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Βασιλική Ορφανού, Βιολόγος Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

τηλ: 2693031939, fdks@otenet.gr