Τοπικά

Ο Αντώνης Χαροκόπος μιλά στο westcity.gr

Αντώνης Χαροκόπος
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Η Πάτρα είναι μία πόλη που δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό των δυνατοτήτων της»

O Αντώνης Χαροκόπος μίλησε στο «westcity» και την Άντυ Μαγνησαλή για τις προτεραιότητες που έχει θέσει αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, για το πώς οραματίζεται το μέλλον της Πάτρας αλλά και τους στόχους του. Ο Βοηθός Περιφερειάρχη, Υπεύθυνος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την προσφορά του.

Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει αυτήν την περίοδο στην Περιφέρεια και ποιους στόχους θέλετε να εκπληρώσετε;

Αντώνης Χαροκόπος : Την περίοδο που διανύουμε βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του σχεδίου δράσης, πρόληψης, προαγωγής της υγείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και περιέχει πλήθος διοργανώσεων που απευθύνονται στα παιδιά, τους φοιτητές, τις ευπαθείς ομάδες και φυσικά σε όλους τους πολίτες. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι δράσεις με επιτυχία και να υπάρξει συνέχεια και για το επόμενο έτος με ακόμα περισσότερες.
Επίσης στόχος είναι και η υλοποίηση όλων των έργων που έχουν δρομολογηθεί και είναι προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια;

Ολοκληρώνοντας δύο θητείες ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων αποδέχτηκα την πρόταση του Περιφερειάρχη κου Απόστολου Κατσιφάρα να θέσω υποψηφιότητα για Περιφερειακός Σύμβουλος διότι υπήρχε ταύτιση, όχι μόνο ιδεολογική αλλά ουσιαστική σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και τον πολίτη.

Πως σκέφτεστε το μέλλον σας μετά την λήξη της θητείας σας;

Την δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπω σε σκέψεις σχετικά με το μέλλον μετά την λήξη της θητείας μου. Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια με πολύ δουλειά και πιστεύω ότι πρέπει να αφοσιωθώ στο έργο που επιτελώ. Νομίζω ότι στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας μου θα αρχίσω να σκέφτομαι το μέλλον διατηρώντας όμως κοινή γραμμή με τον Περιφερειάρχη.

Ποια είναι η άποψή σας για τα άτομα που αλλάζουν «πολιτικά στρατόπεδα» μεταπηδώντας σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις;

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Είμαι της άποψης ότι τα συγκεκριμένα άτομα στερούνται ιδεολογικού υπόβαθρου. Ακολουθούν μια στρατηγική καιροσκοπισμού για προσωπικό τους και μόνο συμφέρον. Θεωρώ ότι οι τακτικές τους αποδεικνύουν έλλειψη πολιτικού ήθους και η ανάγκη τους να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο λειτουργεί εις βάρος της παράταξης που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται.

Πως οραματίζεστε το μέλλον της Πάτρας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδος;

Η Πάτρα είναι μία πόλη που δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό των δυνατοτήτων της. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να εστιάσει στις ανάγκες των πολιτών. Από την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την αστική ανάπλαση, τον τουρισμό έως την προστασία των ευπαθών ομάδων, την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και την ψυχαγωγία του πολίτη πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της πόλης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το Ρωμαϊκό Ωδείο, ο Καθεδρικό Ναός του Αγίου Ανδρέα αλλά και ο παλιός ναός, η Ιερά Μονή Ομπλού αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που θα πρέπει να αναδειχθούν και που σε συνδυασμό με την Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου θα επιτυγχάναμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Κατά το ίδιο τρόπο θα αναδεικνύαμε και την Δυτική Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που δεν έχουν τύχη την απαραίτητη προβολή.

Γνωρίζουμε τη μεγάλη σας προσφορά στην ΕΣΑμεΑ. Μιλήστε μας για τα προβλήματα και τις παρεμβάσεις του αναπηρικού κινήματος την περίοδο που διανύουμε.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αναπηρικός χώρος είναι πολυεπίπεδα και δεν εντοπίζονται μόνο σε έναν τομέα. Παλεύουμε καθημερινά σε πολλά «μέτωπα». Οι περικοπές των συντάξεων αναπηρίας, ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας δομών που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών τους, η έλλειψη προσβασιμότητας είναι προβλήματα για τα οποία οι παρεμβάσεις είναι αδιάκοπες και σθεναρές.

Η Κοινωνική Φροντίδα και Πρόνοια, η εργασία, η διαβίωση στην κοινότητα, η εκπαίδευση αποτελούν θεμελιώδης δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για τα οποία αγωνιζόμαστε.

Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι κύριο αίτημα του αναπηρικού κινήματος η εκπόνηση και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση και την εργασία των ατόμων με αναπηρία.