Ελλάδα

Ομοβροντία αντιδράσεων για την επιστροφή της Θάνου στο Μαξίμου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Για τις ανήκεστες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης…

…και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι σε εξέλιξη πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ομοβροντία αντιδράσεων τόσο κατά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και βασικών κυβερνητικών στελεχών που είτε έχουν τεθεί κάτω από τα φτερά της προστασίας του Πρωθυπουργού, είτε τους ανατέθηκαν υπουργικά καθήκοντα μετά από προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα.

Όπως παρατηρούσαν νομικοί, η έξαρση των αντιδράσεων κατά των κυβερνητικών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη και στους ίδιους τους δικαστές, προκλήθηκε μόλις ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ότι δέκα μέρες μετά τη συνταξιοδότησή της η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι νομικοί ανέφεραν ενδεικτικά ότι η κυρία Θάνου μια Παρασκευή πριν 1,5 μήνα περίπου είχε επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και του ζήτησε μετά τη συνταξιοδότησή της να της ανατεθούν καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως έλεγαν τότε από το περιβάλλον της κυρίας Θάνου, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε προσωρινά το ενδεχόμενο υπουργοποίησής της, λόγω κομματικών δεσμεύσεων. Όμως βρέθηκε η λύση να αναλάβει η κυρία Θάνου σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Δικαιοσύνης.

Μετά την επίσκεψη στο Μαξίμου, όταν το περιβάλλον της κυρίας Θάνου διέδιδε ότι θα γίνει νομική σύμβουλος του κ. Τσίπρα, οι ίδιοι νομικοί όπως έλεγαν, «πιστέψαμε ότι ήταν ένας τρόπος υπεκφυγής του κ. Τσίπρα για να απαλλαγεί από τις πιέσεις της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου». Όμως , συνέχιζαν οι νομικοί, «έλα που όταν μάθαμε ότι θα προΐσταται της νομικής υπηρεσίας, καταλάβαμε τι θα πει πολιτική και πολιτικοί στην Ελλάδα του 2017, όπως καταλάβαμε και χίλια άλλα πράγματα που δεν θέλαμε να πιστέψουμε».

Η ανάθεση των νέων καθηκόντων στην κυρία Θάνου, πυροδότησε ένα «κύμα» σκληρών αντιδράσεων, από δικαστικές Ενώσεις, πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων κατά των κυβερνητικών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη και στους δικαστές, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, από τις δικαστικές Ενώσεις, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), από τους πρώην προέδρους του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό, και Γιάννη Αδαμόπουλο, κ.ά.

protothema.gr