Τοπικά

Τσιγκρής: “Να αρχίσει τάχιστα η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης…”

κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα, μετά την κρίση που διέτρεξε και εξακολουθεί να διατρέχει όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου και τους θεσμούς, μια πολιτική συζήτηση για τη Δικαιοσύνη είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, με δεδομένο βεβαίως τον απόλυτο σεβασμό σε ό,τι ορίζει η Δημοκρατία, που είναι ο διαχωρισμός πολιτικής και Δικαιοσύνης, η αυτονομία του συστήματος απονομής της, χωρίς τον παραμικρό πολιτικό επηρρεασμό.

Η οικονομική, αξιακή και θεσμική κρίση δημιούργησε βαθιές ρωγμές στον κοινωνικό ιστό, αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της Δικαιοσύνης και τη γενικευμένη κοινωνική απαίτηση για απόδοση ευθυνών σε όσους καταχράστηκαν τη λαϊκή εντολή για συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση του εθνικού πλούτου.

Οι πολίτες έχουν την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη δεν αποτέλεσε εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης ή ότι η κρίση δεν θα είχε την ίδια ένταση και τα ίδια αποτελέσματα αν η Δικαιοσύνη είχε έγκαιρα αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς, την κατάλληλη ταχύτητα και τα αντανακλαστικά για να μπορέσει να επιτελέσει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πεποίθηση μεγάλης μερίδας πολιτών είναι επίσης ότι το πολιτικό σύστημα εξασφάλισε για πολλά χρόνια εκτεταμένη ατιμωρησία και ανοχή σε όλες τις κατηγορίες των επίορκων δημόσιων λειτουργών.

Πρέπει τάχιστα να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων, για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, για τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης όλων των πολιτών, για τη μείωση των υπέρογκων δικαστικών εξόδων.

Καταληκτικά, θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργίας του νέου δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Ένα χρόνιο και απολύτως δίκαιο αίτημα του δικηγορικού αλλά και του δικαστικού κόσμου της Αχαϊκής πρωτεύουσας, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα κτίριο οι διάσπαρτες σήμερα δικαστικές υπηρεσίες, αλλά και να αποδίδεται η δικαιοσύνη σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, που κατά κοινή ομολογία δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το Δικαστικό Μέγαρο της οδού Γούναρη…”.